Hlavní obsah

Hukvaldský hrad láká k návštěvě i v zimě

Novinky, Dušan Jurek

Hukvaldský hrad, postavený Jindřichem z Příbora a Hukvald před rokem 1285, zve k návštěvě i v zimním období. Rozsáhlá zachovalá zřícenina na jednom z vrcholů Palkovických vršků je za příznivého počasí připravena otevřít své brány všem zájemcům o její historii.

Foto: Dušan Jurek

Pozvánka do obory

Článek

A jak naznačuje rok vzniku, je to historie opravdu dlouhá a zajímavá. Hrad patřící převážně olomouckému biskupství se ocitl v běhu staletí v rukou řady zástavních držitelů a biskupů, z nichž nejvýznamněji se na dostavbě hradu podílel Dobeš Černohorský z Boskovic. Poslední přestavba pak byla ukončena biskupem Leopoldem Vilémem Habsburským roku 1653 barokní fortifikací.

V jedné z hradních věží se můžeme seznámit s malou expozicí historie hradu. Je škoda, že od požáru roku 1762 nebyl hrad obnoven a chátral až do svých novodobých dějin, kdy byl zakonzervován a uchován jako zřícenina a památka opevňovací techniky na našem území. Zajímavou informací z historie hradu je také zmínka o kněžském vězení, podobně jako na Mírově.

S hradem je neodmyslitelně svázána zdejší obora založená roku 1566, kdy tehdejší držitel hradu biskup Vilém Prusínovský z Vickova obdržel od císaře Maxmiliána 20 kusů daňčí zvěře. Obora byla postupně obehnána kamennou zdí a hradní vrch zalesněn. Dnes patří obora Lesům ČR s. p. V roce 1999 bylo území hradního vrchu s buky o stáří až 240 let vyhlášeno přírodní památkou Hradní vrch Hukvaldy.

Psát o Hukvaldech a nezmínit se o slavném místním rodákovi Leoši Janáčkovi, znamená psát jen o polovině zdejší historie. Janáček je s Hukvaldy neodmyslitelně spojen stejně jako jeho hudba s naším kulturním dědictvím. Pod hradním vrchem se nachází Památník Leoše Janáčka a při procházce oborou si můžete prohlédnout sochu lišky Bystroušky s pamětní plaketou. Vzpomínkou na Leoše Janáčka je také každoroční hudební festival s mezinárodním obsazením, konaný především v amfiteátru místní obory.

Návštěvu Hukvald si můžete naplánovat několika způsoby. Jednou z možností je Naučná stezka Hůrky, začínající ve Frýdku- Místku na autobusové zastávce Olešná - přehrada. Tato stezka vás provede přírodou Palkovických hůrek až do podhradí. Tady můžete navázat Naučnou stezkou Hradní vrch a vystoupat k bráně samotného hradu.

Napříč oborou vás pak provede naučná stezka Janáčkův chodníček, která se u rozcestníku Kubánkov napojuje na NS Hůrky. Mimo naučných stezek vedou k Hukvaldům také značené turistické trasy - modrá z blízké Kopřivnice a žlutá z Frenštátu pod Radhoštěm. Hukvaldy se tak mohou stát onou pomyslnou třešničkou na vašem turistickém putování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám