Hlavní obsah

Hudební skvosty pomohly kostelu svatého Václava v Mikulově

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Římskokatolická farnost u kostela svatého Václava v Mikulově nabídla v úterý 3. ledna nevšední pozastavení plné tónů. Duchovní krása chrámu, jak se novoroční koncert jmenoval, oslovila místní i přespolní a přispěla na další opravu této církevní památky.

Foto: Sylva Chludilová

Svým hlasem ohromila návštěvníky koncertu Andrea Priechodská-Široká.

Článek

Na koncertním programu se objevily skladby Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Vivaldiho, Jakuba Jana Ryby a dalších. Každou z nich doprovodil krátkým komentářem Petr Kolař, varhaník katedrály svatého Petra a Pavla a pedagog Konzervatoře v Brně.

Spolu s ním interpretovali skvosty chrámové vokální a instrumentální hudby sólistka Janáčkovy opery v Brně Andrea Priechodská-Široká a sólo trumpetista Brno Brass Bandu Vlastimil Bialas. Vystupovali přitom na kůru, který je v mikulovském kostele netradičně v jeho přední části.

Více než osm desítek hostů z města pod Pálavou i okolí tak mohlo kromě částečně zrekonstruovaného interiéru vidět přímo na umělce. „Nádherný zážitek. Teplota se sice pohybovala těsně nad bodem mrazu, ale stálo to za to. Ave Maria v podání opravdu výjimečného hlasu mi brala dech,“ řekla Sylva Chludilová z Mikulova.

Úsměv na tváři měl rovněž mikulovský farář Pavel Pacner. „Atmosféra byla krásná, soudě také podle ohlasů návštěvníků. Díky spojení kultury a duchovna přišli do kostela i lidé, kteří by si tam jinak cestu nenašli,“ usmíval se otec Pavel. Podle něj to v kostele určitě nebyl koncert poslední. „Rádi bychom něco podobného zopakovali,“ slíbil.

Výtěžek v řádu tisíců korun poputuje na další opravu gotického svatostánku, který se po dlouhých patnácti letech a rekonstrukci za zhruba čtrnáct miliónů korun otevřel veřejnosti poslední listopadovou neděli. Na obnovu čekají ještě oltáře, obrazy, vzácné varhany a věž s hodinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám