Hlavní obsah

Hudební maniaci oslovili publikum netradičním koncertem vážné hudby

Novinky, Aneta Zachová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupení souboru The Classical Music Maniacs obohatilo program Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově. Bach v rockovém provedení roztleskal téměř všechny posluchače.

Foto: Libor Sváček, archiv MHF

The Classical Music Maniacs v Zámecké jízdárně.

Článek

Seskupení The Classical Music Maniacs ovládlo první srpnový večer Zámeckou jízdárnu v Českém Krumlově. Hudebníci z bratislavských symfonických orchestrů si pro posluchače vážné hudby připravili projekt Bach Goes Samba and Tango, se kterým vystoupili na třiadvacátém ročníku Mezinárodního hudebního festivalu

Valná část publika zprvu netušila, co od koncertu může čekat, a napjatě očekávala nevšední provedení skladeb Johanna Sebastiana Bacha. O netradiční hudební přivítání se postaral brazilský host, perkusionista Luis Ribeiro.

Poté už se na pódiu vynořil celý soubor v čele s houslistou Jarolímem Emmanuelem Ružičkou a obecenstvo se mohlo zaposlouchat do jazzového provedení Bachova Airu, houslového dvojkoncertu okořeněného elektrickou kytarou a dalších netradičně upravených skladeb. O příjemný poslechový zážitek se postarala také kytaristka Miriam Rodriguez Brüllová, která v pátek vystoupila společně s The Classical Music Maniacs.

Členové seskupení o sobě tvrdí, že jejich cílem je narušit stereotypní vnímání klasické hudby, otevřít dveře novým trendům a oslovit co nejširší publikum. Na hudebním festivalu v Českém Krumlově se jim tato mise zjevně podařila. Svědčil o tom nadšený potlesk diváků, kteří hudebníky téměř nepustili z jeviště. Na řadu tak přišlo hned několik přídavků, z nichž největší úspěch měl zřejmě pokus skloubit Bachovu hudbu s populárním songem We Will Rock You od legendární skupiny The Queen. 

Dění na jevišti rozpohybovalo při pátečním koncertu taneční vystoupení. O zpestření programu se postarala dvojice Karel Brüll a Viktoria Bolender, kteří patří ke špičkovým slovenským profesionálním tanečníkům.

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově má před sebou ještě dalších osm koncertů. Již ve středu zahraje v Maškarním sále harfistka Jana Boušková a flétnistka Jae-A Yoo. Posluchači se dále mohou těšit na klavírní recitál, violoncellistku Natalii Gutman a populární české zpěváky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám