Hlavní obsah

Hudební festival Za poklady Broumovska nabízí sobotní koncerty

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník hudebního festivalu Za poklady Broumovska nabízí také letos vystoupení renomovaných hudebníků a hudebních těles, spolu s mladými talentovanými umělci.

Článek

V rámci festivalu vystoupí houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha ve Vižnově v sobotu 18. srpna. V doprovodném koncertu festivalu zahraje 30. srpna Filharmonie Hradce Králové v Adršpachu. Festival pokračuje každou sobotu až do 1. září.

V rámci programu se představí houslistka Julie Svěcená a klavírista Václav Mácha v sobotu 18. srpna od 18.00 hodin v kostele sv. Anny ve Vižnově. Julie Svěcená, dcera houslisty Jaroslava Svěceného, je vítězkou mimo jiné i Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga roku 2010, která již nahrála své první samostatné CD  nazvané Julie s nahrávkami skladeb Brahmse, Ravela, Ševčíka, Ondříčka a jiných.

Zahraje spolu s klavíristou Václavem Máchou, který se stal ve svých 15 letech nejmladším posluchačem Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. Jeho úspěchem je např. 1. cena na Virtuosi per musica di pianoforte. Publiku festivalu zahrají díla Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Johannese Brahmse, Ilji Hurníka, Antonína Dvořáka a dalších. Vstupné dobrovolné.

V doprovodném programu bude koncertovat ve čtvrtek 30. srpna od 19 hodin na louce pod širým nebem v Adršpachu Filharmonie Hradce Králové pod vedením dirigenta Andrease Sebastiána Weisera. Zahraje výběr z Čajkovského Labutího jezera a Šípkové Růženky, Dvořákových Slovanských tanců a Polovecké tance z Borodinovy opery Kníže Igor a jiné.

"Festival za poklady Broumovska se za dobu své existence stal významnou kulturní událostí. Každoročně na naše koncerty zavítají zhruba tři tisícovky návštěvníků, kterým bychom vedle tradičních festivalových koncertů rádi nabídli něco navíc," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je pořadatelem festivalu.

"Sednout si na louce na trávu, mít před očima nádhernou scenérií Adršpašských skal a poslouchat hudbu Dvořáka či Čajkovského v podání skvělého orchestru bude určitě výjimečným zážitkem," dodal Jan Školník.

Koncerty pokračují každou sobotu až do 1. září. Vždy v jednom z barokních kostelů na Broumovsku zazní hudba starých mistrů i současných autorů.

Výtěžek z dobrovolného vstupného bude využit na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám