Hlavní obsah

Hudbou, tancem i prohlídkami města a kostelů oslaví Mnichov 857 let od svého založení

Novinky, Ivana Kvasnicová

Velkolepý program pod širým nebem připravila k oslavě svého 857. výročí založení bavorská metropole Mnichov. Hudba, tanec, sport a hry spolu s prohlídkami města a letos poprvé i kostelů (St. Michael, St. Peter, Frauenkirche) budou probíhat po celý víkend 13. a 14. června od náměstí Marienplatz až po Odeonsplatz.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Mnichov oslaví jiz 857 let od svého založení, podle dochovaných pramenů ho založil Heinrich der Löwe 14. června 1158 jako obchodní celní město na řece Isar, pro obchod se solí z Reichenhallu a Halleinu do Augsburgu.

Oslavu narozenin oficiálně zahájí starosta města Dieter Reiter na náměstí Marienplatz v sobotu 13. června v 11.10 hodin.

Program s hudbou a tancem z celé Evropy

V samém centru Mnichova přímo před radnicí na náměstí Marienplatz se budou konat také letos tradiční oslavy k založení města. Po celý víkend se tu vystřídají kapely v Mnichova i z celé Evropy. V pestrém programu zahrají každému podle jeho gusta, od dechové hudby až po hudbu z muzikálu.

V sobotu již od 10 hodin zahraje dechová hudba Kapelle Kaiserschmarrn, po oficiálním zahájení oslav vystoupí soubor technické univerzity Moriskentänzer der Technischen Universität München (od 12.30 hod.), dále se představí mladé hudební talenty (od 13.20 hod.) a od 15 do 17 hodin bude jeviště patřit tanečním skupinám. Na závěr zahraje skupina Högl Fun Band (od 20 hodin).

Neděle bude patřit tanečním skupinám z celé Evropy, vystoupí zde např. Lazarka z Bulharska, či Takos Partskas z Řecka (od 13 do 15 hodin). Oslavy ukončí vystoupení hudebních a tanečních skupin z Mnichova.

Prohlídka města a kostelů

Na oslavy nabízí Mnichov prohlídku památek s průvodcem zdarma. Prohlídky se konají 13. června od 11 do 17 hodin a 14. června od 10 do 16 hodin. 

Návštěvy kostelů letos poprvé nabídnou také prohlídky s průvodci, a to 13. června v kostelech St. Michael (od 15 do 17 hodin a od 19 do 21 hodin), St. Peter (od 13 do 15 hodin) a Frauenkirche (od 11, 15 a 19 hodin).

Trh řemesel

Již 30 let provází oslavy založení města program na náměstí Odeonsplatz. Ve vystavených stáncích předvádí na 20 řemeslníků své umění, odpovídá na dotazy zájemců a nabízejí své zboží.

Sport a hry

Druhý den oslav již tradičně patří hrám. Kaufingerstrasse na pěší zóně se promění v jedno velké sportoviště, které nabídne celou řadu atrakcí na sportování pro děti i dospělé, 3D trenažér pro výcvik kosmonautů, horolezeckou stěnu pro sportovce, dráhu pro cyklokros či jízdu minimotocyklů (od 10 do 18 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám