Hlavní obsah

Hudba z doby Václava IV. zazní v Žebráku

Novinky, Petra Kulhánková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Otomar Dvořák společně se souborem středověké hudby Ars cameralis připomenou v pátek 15. ledna v Kulturním klubu 620. výročí povýšení Žebráku na město.

Foto: Petra Kulhánková
Článek

Sedmého ledna uplynulo právě 620 let od chvíle, kdy král Václav IV. udělil Žebráku městská práva. Kulturní klub Žebrák k tomuto výročí připravil speciální koncert, na kterém zazní hudba z konce 14. století, z doby, kdy panoval král Václav IV. Tedy hudba z období doznívající slávy „otce vlasti“ Karla IV., který povznesl Evropu nejen politicky, ale především kulturně.

Pokusme se na chvíli vrátit do těchto časů. Hudba a mluvené slovo nám k tomu budou výbornými společníky. Ačkoli se jedná o středověkou hudbu starou více než šest století, je to hudba až překvapivě nápaditá, melodická a plná nečekaných zvratů.

Zpěv Oldřišky Richter Musilové a historické nástroje v rukou členů souboru Ars cameralis nás přenesou do doby, kdy Václav IV. udělil Žebráku městská práva. Uslyšíme nejen skladby, které byly oblíbené na dvoře Václava IV., ale také hudbu hranou na dvoře jeho otce Karla IV., jehož 700. výročí narození si v roce 2016 bude mnoha kulturními aktivitami připomínat celá Evropa.

Také koncert v Divadelním sále Kulturního klubu je zařazen do projektu otecvlasti.eu, který byl vytvořen speciálně k tomuto výročí. V úvodu koncertu nás do doby vlády krále Václava IV. zavede žebrácký rodák, spisovatel Otomar Dvořák, který bude speciálním hostem koncertu.

Soubor Ars cameralis se od šedesátých let minulého století věnuje interpretaci středověké hudby od 13. do 15. století. Od založení jej vede přední znalec hudby tohoto období Lukáš Matoušek. Ten bude také koncert provázet slovem a věřte, že jeho zasvěcená vyprávění  přivedou k hlubšímu zájmu o tuto hudbu nejednoho posluchače. Soubor vydal několik CD a zúčastňuje se mnoha prestižních hudebních festivalů. 

Na koncertě zaznějí staré nástroje, například fiduly, varhanní portativ, cembalino, středověký cimbál, gotická harfa, flétny, jednoručky, kamzičí rohy, šalmaje, krumhorny, cornamusa, chalumeau, křídlo, chorus, trumšajt, rybebka, citola, kotlíky, cymbala a mnohé další. Že některé z nich dosud neznáte? Přijďte se podívat. Koncert se uskuteční v pátek 15. ledna od 18 hodin v Divadelním sále Kulturního klubu v Žebráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám