Hlavní obsah

Hudba spojí v adventním čase české a polské obce mezi Orlickými horami

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již před sedmi lety se v Orlickém Záhoří narodila myšlenka spojit obce a zejména lidí žijící na obou stranách česko-polské hranice v době adventu prostřednictvím hudby, která zaujala všechny, kdo byli osloveni. Tak vznikl cyklus Advent mezi horami.

Foto: Advent mezi horami (archiv)

Adventní koncert v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově.

Článek

Organizátory koncertů jsou obce Orlické Záhoří a Bartošovice, dále Sdružení Neratov a Myrha. Duchovní „záštitu“ nad akcí převzal správce římskokatolické farnosti Neratov Mons. Josef Suchár ve spolupráci s klášterem františkánů v polském Zielenci.     

Adventní koncerty jsou vždy čtyři a každý rok probíhají ve stejném pořadí: Orlické Záhoří ZielenecBartošoviceNeratov. Už v neděli 30. listopadu v 16 hodin tedy rozezní kostel sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří melodie prvních adventních a vánočních skladeb v provedení Petra Strakoše (varhany) a Veroniky Střálkové (housle), s nimiž vystoupí děti zdejší mateřské a základní školy. Koncertu bude předcházet jarmark lidových řemesel s vánoční tematikou na prostranství u budovy obecního úřadu.   

O jedné zvláštnosti Adventu mezi horami řekla Jana Matyášová z Informačního centra v Orlickém Záhoří: „V průběhu uplynulých ročníků nechala obec Orlické Záhoří v rámci česko-polské spolupráce realizované prostřednictvím Euroregionu Glacensis vyrobit dřevěný betlém v životní velikosti, jehož autorem je Jan Rázek z Javornice. Betlém se rozsvěcí při I. adventním koncertu u našeho obecního úřadu a „pomyslné světlo adventu“ putuje po hranici do dalších míst. V polském Zielenci je pak světlo rozsvíceno v maketě betléma z Orlického Záhoří, který byl v rámci zmíněného česko-polského projektu zhotoven stejným autorem. A takto putuje „pomyslné světlo“ až do cíle v Neratově.“

Oba betlémy lze pak vidět od adventu až do Hromnic, tedy 2. února.

Druhou zastávkou hudebního cyklu Advent mezi horami je i letos polský Zielenec, kde 7. prosince vystoupí v kostele sv. Anny operní pěvkyně Maria Wedler.

Třetí adventní koncert mezi Orlickými horami proběhne jako už šestkrát předtím v kostele sv. Máří Magdalény v Barotošovicích a posluchači se mohou těšit na královéhradecký saxofonový kvartet-kvintet SAX FRAPPÉ. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Neratově 21. prosince cyklus adventních koncertů na česko-polském pomezí skončí. Důstojnou tečku jeho sedmému ročníku udělá pěvecký sbor Corale z Gymnázia Žamberk. Začátek těchto tří koncertů je vždy ve 14 hodin.   

Důležitou informaci přidala Jana Matyášová na závěr: „Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné a výtěžek bude použit na opravy a údržbu jednotlivých kostelů.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám