Hlavní obsah

Hudba skladatele označovaného jako Mozart z Dobrušky okouzluje posluchače v 21. století

Novinky, Dana Ehlová

Dalším holdem Augustinu Šenkýřovi, který se narodil 23. prosince 1736 v Dobrušce, se stala novodobá premiéra jeho skladeb Salve Regina a Requiem, jež se uskutečnila 15. listopadu v dobrušském kostele sv. Václava a navázala na loňské uvedení kantáty Dies Numini et Principi.

Foto: Dana Ehlová

Hudba dobrušského rodáka Augustina Šenkýře zněla kostele sv. Václava v jeho rodném městě.

Článek

Když v prosinci roku 1736 proběhl v kostele sv. Václava v Dobrušce křest novorozeného chlapce z rodiny místního měšťana Václava Šenkýře a jeho ženy Anny Šenkýřové, který dostal jméno Václav, nikdo nemohl tušit, s jakou slávou se do tohoto chrámu - alespoň symbolicky - bude vracet v 21. století.

Dobrušský rodák Václav Šenkýř, vysvěcený 1765 na kněze, jenž u emauzských benediktinů přijal řádové jméno Augustin, se stal významnou osobností pražského hudebního života 18. století - byl nejen ředitelem kůru v Emauzském klášteře, ale také znamenitým varhaníkem, houslistou, hráčem na violu da gamba nebo pedagogem, proslul však i svými kompozicemi.

Přestože jméno skladatele Augustina Šenkýře upadlo neprávem v zapomnění, dočkaly se po čtvrt tisíciletí jeho skladby novodobého nastudování a velkých potlesků.

Na úvod koncertu v pátek 15. listopadu zazněl Koncert F dur pro varhany a orchestr Šenkýřova současníka Jana Křtitele Vaňhala, který také zanechal stopu pod Orlickými horami, když v 18 letech nastoupil jako varhaník do zámeckého kostela v Opočně.

Pak už následovaly Salve Regina pro soprán, alt, smyčce a varhany a především Requiem pro sóla, sbor, 2 housle, 2 lesní rohy a basso continuo skladatele, odbornou veřejností označovaného jako Mozart z Dobrušky.

V kostele sv. Václava v Dobrušce vystoupili: Tereza Hořejšová (soprán), Anita Jirovská (alt), Jakub Koś (tenor), Jaroslav Patočka (bas), Petr Hostinský varhany, pěvecký sbor ZUŠ Františka Kmocha v Kolíně Cantores Cantant, Orchestra Antiqua Artists Melodiam pod vedením dirigenta Jakuba Hrubého, iniciátora novodobých premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám