Hlavní obsah

Hubertské slavnosti zvou na Plumlov

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 8. října se v areálu zámku Plumlov uskuteční již osmé Hubertské slavnosti. Pocta patronu myslivosti začíná v pravé poledne, slavnostní mše bude celebrována v sále vysokého zámku v 19 hodin. Všechny příznivce myslivosti zvou jménem pořadatelů OMS Prostějov a MS Horka Žárovice.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Svatohubertská mše je výrazem úcty nejen k myslivosti jako takové, ale i k přírodě. "Myslivost není jen o lovu zvěře. Chceme lidem ukázat, že ctíme památky a tradice," uvedl předseda sdružení Václav Chytráček.

Podle legendy zdobil jelena, uloženého na dřevěných márách vystlaných voňavým jehličím, zlatý kříž. Právě s takovým se prý jelen kdysi svatému Hubertovi zjevil. "V naší honitbě jelení zvěř není, museli jsme si proto v minulých letech kus půjčovat od kamarádů z jiné honitby. Letos jsme ho nahradili preparovanou hlavou jelena s raritním parožím,“ nechal se slyšet myslivecký hospodář Josef Pořízka.

Součástí oslav budou mimo jiné ukázky sokolnictví, přehlídka psů loveckých plemen, ukázky vábení jelenů, či výstava obrazů Hany Křenkové s mysliveckou tematikou. Slavnostní mše začíná v 19 hodin. Program pokračuje do pozdních hodin nočními prohlídkami architektonického unikátu, jakým plumlovský zámek bezesporu je. Pro návštěvníky všech generací je připravena tradiční bohatá myslivecká kuchyně a řada atrakcí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám