Hlavní obsah

Hrrr na ně! znělo muzeem v Poličce

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Hrrr na ně!“, tato věta se ozývala poličským muzeem, když si muzejníci pro malé návštěvníky připravili zábavné odpoledne zaměřené tentokrát na období středověku.

Foto: Alena Jandlová
Článek

„Naše město v tomto roce slaví 750. výročí od svého založení, a proto i výstavy v našem muzeu jsou zaměřeny na období jeho založení králem Přemyslem Otakarem II. roku 1265. Máme zde výstavu o středověku nazvanou Král do boje táh´, která je celá interaktivní – menší děti se mohou vyhoupnout do sedla koně, vyzkoušet si tíhu zbroje nebo krásné historické kostýmy. V rámci toho jsme se rozhodli věnovat jedno dopoledne spíše venkovním hrám,” informovala organizátorka akce Alena Jandlová.

Děti si během odpoledne mohly vyzkoušet střelbu lukem a kuší, vyráběly si hru Mlýn, kterou hrávali zbrojnoši hlídající město i na poličských hradbách. A ty co měly trpělivost? Pomocí husích brků si podle předlohy vyzkoušely napsat třeba své jméno gotickým písmem. A věřte nebo ne, není to nic jednoduchého.

Ani udržet rovnováhu či porovnat sílu hned s několika soupeři najednou. Ať chlapci nebo dívky, zkoušeli svou sílu během přetlačované nebo na lavičce s tyčemi v rukou, tváří v tvář svému soupeři. Zároveň zjistili, že dříve děti neměly tak krásné hračky jako jsou dnes, ale malé hliněné koníky s dřevcem proti soupeři – pomocí hlíny a trpělivosti i ony si mohly jednoho takového vyrobit a odnést sebou na památku.

A jak bychom se vlastně o tom všem, co je středověkem dozvěděli, nebýt archeologie. Všechny zvídavé děti, co rády pátrají, si zahrály na archeology a hledaly fragmenty talířů a váz, aby je poté zase složily dohromady…

Akce se konala v atriu poličského muzea, jehož hlavní dominantou je nyní husitská vozová hradba, na kterou je možné vylézt a vyfotit se na památku. Utéct si ji nenechalo okolo 60 spokojených dětí. Dílna byla součástí programu festivalu Poličské kulturní léto.

Reklama

Výběr článků

Načítám