Hlavní obsah

Hrozivý mrak sice přinesl na Ostravsko déšť, zahrádkáře ale dál trápí sucho

Novinky, Jiří Vaněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi rychle se 4. srpna objevil nad Ostravskem výhružně vyhlížející bouřkový mrak, který přinesl vydatný déšť, trvající dlouho do noci.

Foto: Jiří Vaněk
Článek

„Jednalo se o oblak zvaný arcus nebo též shelf cloud. Vzniká obvykle na čele výtoku studeného vzduchu z bouřky. Při svém přechodu je často možné zaznamenat náhlé a výrazné zesílení větru - tzv. húlava. Arcus je ve skutečnosti klasifikován jako zvláštnost kumulonimbu (Cb arcus),” uvedla Marie Labajová z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ, pobočka Ostrava.

Letošní proměnlivé počasí zatím nepřináší příliš radosti zahrádkářům - a ani vyhlídky nejsou nikterak příznivé. Horko vydrží, tropy přijdou příští týden, opět se též ochladí, bude pršet. Déšť tedy přijde, ovšem už pozdě. V ovocných sadech a zahradách již sucho vykonalo značné škody, zahrádkáři a ovocnáři sčítají denně škody, spadané ovoce je trápí víc a víc. Další tvrdá rána pro pěstitele ovoce.

„Je to hrozné, koukejte, skoro 70 procent plodů skončilo v kompostu, ovoce vlivem sucha padá ze stromů. Když se podíváme na strom, co na něm zbylo, uvidíme jen hrstku dosud nezničených plodů. Jablka nebudou, hrušky tvrdnou, kedlubny dřevnatí a slimáků je plná zahrada,” vyjádřil se ostravský zahrádkář J. Vaněk. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám