Hlavní obsah

Hromadná nehoda na D8, zasahoval i vrtulník

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K hromadné srážce jednoho nákladního a sedmi osobních vozů došlo ve čtvrtek 10. ledna v 17.45 hodin na severním směru dálnice D8. Auta se srazila za exitem 09 (Kralupy, Úžice).

Foto: Martin Tlustý

Policejní vrtulník Eurocopter EC-135 odlétá s pacientem s poraněnou páteří na heliport pražské Ústřední vojenské nemocnice.

Článek

Doslova mraky přijíždějících řidičů cestujících směr Lovosice a Ústí nad Labem se dálničním policistům s vypětím všech sil dařilo odklánět z již dále neprůjezdné dálnice na státní silnici 608 podél Veltrus na Novou Ves, kde na řidiče čekal nejbližší možný návrat na dálnici D8.

Svědkové sedící ve stojících vozech před místem nehody ze svých chytrých mobilů a tabletů mezi tím reportovali, že na dálnici na místě nehody, kde jinak auta upalují po mírném pravotočivém svahu o sto šest, je nad nulou, vozovka bez zmrazků, relativně suchá, rovněž prý žádné zásadní poryvy větru.

Ke střetu všech osmi vozidel došlo na 14. km dálnice, a to až 5 km za již výše zmíněným dálničním sjezdem, prakticky až na úrovni obce Všestudy, která ve směru jízdy na sever však leží vlevo mimo dálnici ještě před dálničním mostem přes řeku Vltavu. Odlétnuvší části vraků vozidel pokryly vozovku v obou směrech. Provoz ve směru na Prahu začal být uvolňován až po odletu záchranářského Eurocopteru.

Jak potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková, „během dálniční řetězové nehody bylo zraněno pět osob, z toho však jeden řidič utrpěl vážné zranění páteře.“ Pro toho kolem 18.15 hodin přiletěl záchranářský vrtulník Eurocopter EC-135, který pacienta po stabilizaci dopravil do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích.

„Zranění dalších dvou pacientů byla kvalifikována jako středně těžká (úraz hlavy, podezření na frakturu dolní končetiny), u zbylých dvou pacientů se jednalo těžší pohmožděniny. Zbylá čtveřice byla sanitkami převezena na chirurgická oddělení v Mělníku a na pražské Bulovce," dodala Janečková.

Likvidace nehody si včetně místního šetření vyžádala přibližně 3,5 hodiny, na zásahu se podílely všechny místně příslušné jednotky integrovaného záchranného systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám