Hlavní obsah

Hrdinové z celého kraje se postavili nebezpečným monstrům s kartami v rukách

Novinky, Pavel Reichard

Na tři desítky hrdinek a hrdinů z celého Karlovarského kraje přijelo v sobotu 14. prosince do Sokolova, aby se v místním Domě dětí a mládeže pokusili uspět ve Velkém předvánočním turnaji. Čekaly je souboje s krvelačnými a smrtelně nebezpečnými monstry. A co bylo odměnou pro vítěze? Karty!

Foto: Pavel Reichard

Magic: The Gathering je karetní hra umožňující hráčům kombinovat nejrůznější herní styly a kombinace.

Článek

Ano, jednalo se totiž o turnaj v karetní hře Magic: The Gathering. Už druhý ročník Velkého předvánočního turnaje uspořádal jediný organizátor, Matěj Bína, který v DDM Sokolov vede kroužek společenských her, kde právě tuto hru hrdinové trénují.

„První ročník měl nečekaný úspěch, proto jsem se rozhodl uspořádat další. Byl bych rád, kdyby se z turnaje stala tradice,” zadoufal organizátor akce. „Celý turnaj skutečně organizuji sám, protože všichni případní pomocníci sedí u hracích stolů. Je to honička, ale zvládnout se to dá.”

Magic: the Garthering je nejstarší a také nejúspěšnější sběratelskou karetní hrou na světě. Vznikla na začátku devadesátých let dvacátého století a hraje ji více než šest milionů hráčů po celém světě. U nás tuto hru provozuje přes dvacet tisíc lidí a na sokolovském turnaji bylo vidět, že je to hra skutečně pro každého.

„Hrají kluci i holky, i když je pravda, že kluků je více,” potvrdil Matěj Bína. „Tady na turnaji je nejmladšímu hráči deset let a nejstaršímu přes třicet. A klidně mohou hrát proti sobě. Žádná omezení tato hra nemá.”

A co lidi ke klasické karetní hře v době dokonalých počítačových programů přitahuje? „V Magicu nejsou žádná omezení, jde o interakci lidského intelektu a fantazie s rozsáhlými pravidly. Počet možností, strategií a taktik je nekonečná. Karet je dnes přes dvacet tisíc a vznikají stále další. Vše záleží jen na schopnostech a fantazii hráče,” vysvětlil Matěj.

„Hlavně je to hodně sociální aktivita. Magic je o setkávání s ostatními hráči, hledání nových partnerů pro hru, z nichž se stávají kamarádi. Magic je totiž nejen o logice a strategickém myšlení, ale hlavně o komunikaci. Hráči musejí umět komunikovat mezi sebou v týmu, ale i se soupeři,” dodal.

Navíc karty vytvářejí vynikající umělci, takže mají i velkou estetickou a sběratelskou hodnotu. „Balíček karet je jediná věc, kterou k hraní potřebujete. Dne už se vyrábějí dokonce speciální edice pro jednoho hráče. Jsou i lidé, kteří karty sbírají hlavně kvůli obrázkům,” přiblížil vedoucí sokolovského herního klubu. „Ale každý, kdo Magic vyzkoušel, byl uchvácen téměř nekonečnými možnostmi, které hra skýtá a atmosférou herních soubojů. Každý hráč je jiný, má jinak složený balíček, jinou strategii. Každá hra je proto originální, neopakovatelná.”

Má Magic: The Gathering v moderním světě budoucnost? „Určitě ano, má velkou hráčskou základnu a podporu vydavatelské firmy a je prostě zábavná a zajímavá,” shodují se hráči na sokolovském turnaji. „Osobně doufám, že i v Sokolově bude hráčská základna narůstat. Do kroužku v Domě dětí a mládeže může přijít kdokoliv podívat se, nezávazně si vyzkoušet, jak se Magic hraje a přičichnout k tomuto jedinečnému světu. Věřím, že kdo si vyzkouší zahrát, už ho Magic: The Gathering nepustí,” zakončil Matěj Bína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám