Hlavní obsah

Hravé babí léto na Rýmařovsku

Novinky, Táňa Arťušenková

Ten, kdo rád poznává zajímavá místa, příběhy či zapomenutá řemesla a zároveň se chystá do Jeseníků, může se zúčastnit nové hry Hravé babí léto na Rýmařovsku. Pravidla jsou podle výkonného manažera destinační společnosti Euroregionu Praděd Michala Blaška jednoduchá.

Foto: Táňa Arťušenková, Mapy.cz

Článek

„Kdo si od pondělí do pátku, nebo to stihne za jeden či dva dny, prohlédne aspoň pět ze sedmi nabízených atraktivit a svoji návštěvu doloží v rýmařovském informačním centru vstupenkou nebo selfíčkem, odnese si zdarma originální turistickou známku se zobrazením zámku v Janovicích a s QR kódem. Bude-li mít chytrý telefon, má šanci hned po přečtení QR kódu získat malou prémii od Muzea Rýmařov. A pokud bude mít štěstí a vybere si výherní známku, čeká ho odměna od některého z partnerů Euroregionu Praděd,“ informoval Michal Blaško.

A hned dodal, že ani v případě, pokud vhodný přístroj na rozluštění QR kódu mít turisté nebudou, o nic nepřijdou. Sice nezískají suvenýr na památku, ale pokud si QR kód načtou doma a zjistí, že skrývá pobyt v některém hotelu, penzionu, apartmánech či kempu, pak se o něj musí přihlásit do prosince 2019.

K vybraným cílům patří Muzeum Rýmařov. V někdejším Springerově měšťanském domě skrývá nálezy od doby kamenné, bronzové a železné až do nedaleké současnosti. Nejstarším prokazatelně v Rýmařově nalezeným předmětem je římská mince z 1. století n. l.

Lákavým místem pro celodenní výlet je Pradědova galerie v Jiříkově, kde vytvořil umělecký řezbář Jiří Halouzka přes 450 vyřezávaných plastik - zvířata v životní velikosti, ale také pohádkové bytosti či betlém.

O historii textilnictví se návštěvníci nejvíce dozví v objektu firmy Hedva Český Brokát v Rýmařově. Letos přibyla nová expozice s názvem Jak vzniká tkanina. Prostor, kde po roce 1910 začínaly vznikat vyhlášené brokáty, zaplnily původní textilní stroje z 50. až 70. let 20. století, na nichž se skutečně v Rýmařově látky vyráběly. K cílům patří i nejhodnotnější historická památka v Rýmařově barokní kaple V Lipkách. Udivuje hned z několika důvodů – architektonickým řešením, svým umístěním i bohatou vnitřní výzdobou.

Minout určitě nelze půvabný renesanční zámek v Janovicích u Rýmařova s výstavou Národního památkového ústavu (NPÚ) s názvem Svět janovických Harrachů. Zámek obydleli také skřítci, čarodějnice, bludičky a další pohádkové bytosti Melyny Ciosové.

Vyzkoušet si různá řemesla mohou zájemci v Nedělní škole řemesel ve Stránském. V muzeu Turistických známek v Janovicích turisté zjistí, že svou známku mají nejen hrady, zámky, přírodní i technické památky, historická města, ale také hřebeny hor, toky splavných řek, zpřístupněné jeskyně, nebo zoologické zahrady. Atraktivním místem s neuvěřitelnou atmosférou je pak amfiteátr La Skála.

A jaké jsou odměny? Patří k nim víkendový pobyt s polopenzí a neomezeným vstupem do wellness pro 2 osoby v Hotelu Slunce v Rýmařově, pobyt pro 2 osoby s možností vyzkoušení tradiční ruční výroby v Nedělní škole řemesel ve Stránském, víkendový pobyt ve čtyřlůžkovém apartmánu Penzionu Vincent nebo ve čtyřlůžkovém apartmánu Penzionu Mia oba v Dolní Moravici a víkendový pobyt pro 2 osoby v ubytovacím zařízení Kempu Indiana v Janovicích.

Další informace jsou na www.jeseniky-rodina.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám