Hlavní obsah

Hrané prohlídky odstartovaly v broumovském klášteře sezónu plnou novinek

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý víkend se v broumovském klášteře nesl ve jménu historie - výročí 800 let příchodu benediktinů a historických postav. Pro tuto sezónu připravil klášter i další novinky - setkání s českým králem Přemyslem Otakarem I., s převorem břevnovského kláštera i oslavu příchodu Cyrila a Metoděje.

Foto: klášter Broumov
Článek

Broumovský klášter náleží Řádu svatého Benedikta. Pro svou architektonickou a kulturní hodnotu je od roku 1995 zapsán v seznamu národních kulturních památek České republiky.

Mezi nejzajímavější dochované exponáty patří na 17 000 svazků knih v klášterní knihovně, kopie Turínského plátna z roku 1651 v dřevěné schránce za zlaceným štukovým věncem s nápisem Sancta Sindon i Vamberecké mumie v podzemí kláštera.

Broumovský klášter nabízí v této sezóně mnoho zajímavých prohlídek i novinek. Kromě již oblíbených prohlídek s převorem břevnovského kláštera a nočních prohlídek potemnělým klášterem nabízí prohlídky s historickými postavami, zaměřené na dobu druhé světové války a dobu socialismu i k oslavám příchodu slovanských věrozvěstů.

Prohlídky s historickými postavami

Návštěvníci, kteří v sobotu zavítali do kláštera benediktinů v Broumově, se zde setkali s českým králem Přemyslem Otakarem I. i s městskou sládkovou pocházející z 18. století. Protože se prohlídky s historickými postavami líbily, mají všichni zájemci možnost se s nimi znovu setkat ve dnech 13. a 27. července.

V sobotu 6. července do kláštera opět zavítá převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek. Ten provede všechny zájemce interiéry kláštera, seznámí je s historií kláštera a řádu benediktinů, povypráví také o životě za zdmi kláštera. Prohlídky začínají v 10.30 hodin a 13.30 hodin.

Temná historie kláštera

Další očekávanou novinkou, kterou uvede klášter už první úterý v červenci, jsou prohlídky s názvem Temná historie kláštera. Tato tematická prohlídka se zaměřuje na nelehké časy v době druhé světové války a socialismu.

Při prohlídce návštěvníci navštíví obvykle nepřístupné prostory, které jsou poznamenány dobou před rokem 1989 a budou mít možnost zhlédnout unikátní dobové materiály. Prohlídka Temná historie kláštera se koná každé prázdninové úterý a čtvrtek od 14.30 hodin.

Noční prohlídky

O prvním prázdninovém víkendu startují i oblíbené noční prohlídky. Možnost navštívit potemnělý klášter budou mít všichni zájemci každý prázdninový pátek a sobotu od 21 hodin. Těšit se mohou na informace o historii kláštera, řádu benediktinů i jaký býval život mnicha. 

Cyrilometodějské prohlídky

Také v letošním roce oslaví Česká republika příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5. 7.).

K oslavě připravil klášter speciální prohlídky na toto téma. Všichni zájemci se jich mohou zúčastnit pouze tento týden ve dnech 5. až 7. července. Cyrilometodějskými prohlídkami je provede mladý loupežník Lotrando.  

Reklama

Výběr článků

Načítám