Hlavní obsah

Hrady, zámky, kláštery hlásí: fotografování dovoleno, propagace objektů za to stojí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novinkou zcela zásadní přichází Národní památkový ústav. Po dlouhá léta bylo na objektech buď zakázáno fotit úplně, nebo panovala řada omezení. Focení se stejně s nástupem vyspělé techniky nedalo uhlídat, památkáři si uvědomili, že i snímky na sociálních sítích mohou přilákat nové návštěvníky.

Foto: NPÚ

Bečov nad Teplou, hrad a zámek slaví 20. výročí otevření objektu.

Článek

Na čtvrteční tiskové konferenci k nadcházející sezóně na metternichovském Kynžvartě zaznělo z úst Mgr. Dušana Michelfeita, ředitele NPÚ ÚPS v Praze, že focení už se kasteláni bránit nebudou.

Zvýší se propagace míst

„Samozřejmě to záleží na objektu, není možné, aby se natěsnalo na jednom místě v zámku třeba pětadvacet návštěvníků a jeden se natahoval přes druhého. Musí si to ohlídat kasteláni, potažmo průvodci, kteří s danou skupinou půjdou. Nepovolíme žádné fotografování pro komerční účely, s bleskem nebo stativem. Moderní technika umožňuje solidní snímání z ruky, také tyče na selfie nepovolíme,” uvedl Michelfeit.

Focení bude bezplatné, NPÚ se snaží na památky přitáhnout co nejvíce návštěvníků, ale nikoli na úkor kvality prohlídek, nejde o lov na člověka, i když vstupné je pro kastelány důležité.

Přehlednější web

Památkáři spustili nový web, bude stále aktualizován, je přehledný. Přizpůsobili ho hlavně pro snadné a rychlé vyhledávání na chytrých telefonech a jeho obsah ovlivňuje lokace uživatele - nabízí informace o památkách v okolí a tipy na výlety.

Věrnostní program Klíč k památkám funguje od letoška na základě načítání unikátních QR kódů z mobilu nebo papírového pásu přímo v pokladně zámku při nákupu vstupenek. Princip šesté návštěvy zdarma i možnosti účasti ve slosování o ceny zůstává zachován, stejně tak jako možnost sbírání razítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám