Hlavní obsah

Hrady na Malši zvou na výpravu do jižních Čech

Novinky, Petr Hejna

Do skupiny hradů kolem jihočeské Malše patří Velešín, Pořešín, Louzek, Sokolčí a tvrz Tichá. Žádný z nich není daleko silnice, navíc je dobře dostupný i pro cyklisty a pěší turisty. Takže tip na výlet je to opravdu dobrý.

Foto: Petr Hejna

Pořešín

Článek

U všech objektů se jedná o zříceniny různého rozsahu, takže jejich návštěva je ideální pro milovníky ryzí máchovské romantiky, ctitele okolních přírodních krás i hledače doteku s autentickými stopami dávné historie.

Největším objektem je zřícenina hradu Pořešín - nalézá se nedaleko stejnojmenné obce, leží nedaleko Velešína. Oku libým tu dozajista bude fakt, že se dochovalo poměrně dost z dávného sídla, na němž se vystřídali v čase let kupříkladu Bavorové, Vítějovičtí, ale i veleslavný rod rožmberský, jenž tu měl zastoupení v osobě pana Oldřicha.

Naopak nedaleký Velešín je dnes již jen vcelku nepatrným torzem - nachází se u rozsáhlé vodní hladiny. Ta coby zásobárna pitné vody slouží pod názvem Římovská přehrada. Prohlídka množství po kraji rozesetých kaplí římovských vydá na samostatný vlastivědný výlet - do našich toulek po hradech nám dnes ale jaksi nezapadá, takže pokračujeme dál...

Pod Kaplicí, kousek od stezky ku Dolnímu Dvořišti a vedoucí do Horních Rakous, lze nalézt nad pěnícím řečištěm Malše zbytek nevelkého hradu Louzek, též Loužek zvaný.

Cestou zpět lze odbočit v Kaplici vpravo a brzy u říčky Černé nalézt oblast Děkanských skal. Kousek po říčním toku, padajícím z hráze nádrže Černá, na pravém břehu na vrcholku úchvatného skaliska se dochovaly zbytky hradu Sokolčí - název je trefný, sokolí hnízdo vskutku připomíná. Pro návštěvníky, kterým výšiny nedělají úplně dobře, máme dobrou zprávu - mnoho zážitků jim nabídne i pouhé procházení se pod skalou.

Věž tvrze Tichá, opět v kraji kaplickém, je tím jediným, co se dochovalo z bývalého zemanského sídla.

Poblíž Velešína ve sv. Janu nad Malší probíhá do 5. července výstava autorů z Volného sdružení umělců jižních Čech, kterou je možno nabídnout nejen jako alternativu v případě nepřízně počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám