Hlavní obsah

Hrady Český Šternberk a Šternberk ožijí historickými postavami

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již potřinácté se koncem října hrady Český Šternberk i Šternberk zaplní historickými postavami spjatými s rodem Sternbergů. Zaměstnanci v rolích obyvatel hradu v různých epochách předvedou, že zdejší život je náročný a vyžaduje značnou dávku odvahy, empatie, diplomacie i nadhled a smysl pro humor.

Foto: NPÚ
Článek

Počátek hradů Šternberk lze nalézt již v polovině 13. století, kdy Zdeslav z rodu Divišovců založil nejprve hrad na ostrohu nad řekou Sázavou a o několik let později vystavěl další na úpatí Nízkého Jeseníku.

Oba pojmenoval stejně ― Sternberg, tedy počeštěně Šternberk. V němčině značí „Stern“ hvězdu, kterou měl Zdeslav v erbu, podle mytologie odvozené od hvězdy betlémské, a „Berg“ horu. Zdeslav se začal psát jako pán ze Sternberga a stal se tak zakladatelem rodu Sternbergů, který dodnes vlastní starší z hradů, jež dostal přídomek „Český“.

Společné dějiny obou hradů se rozešly ještě ve středověku. Zatímco Český Šternberk dodnes vlastní Zdeněk Sternberg, na Šternberku se vystřídalo mnoho rodin, než ho kolem roku 1700 koupili Liechtensteinové, kteří byli jeho majiteli až do konce druhé světové války. Dnes je státní hrad Šternberk ve správě Národního památkového ústavu.

Český Šternberk

Při Putování Śternberskou historií dne 20. a 21. října se potkáte s rodiči současného majitele hradu, otce Jiřího Sternberga zastihnete při zařizování knihovny, matku Kunhutu při rozdělování práce pro služebnictvo.

Budete také svědky rušného filmovacího dne v roce 1921, kdy se zde natáčel mysteriózní němý film Příchozí z temnot s hvězdami stříbrného plátna, jako byla Anny Ondráková či Theodor Pištěk. Podíváte se i hlouběji do historie, třeba do roku 1558, kde uvidíte Václava ze Sternberga, jak píše svému příteli Petru Vokovi z Rožmberka. 

Průvodkyně-klíčnice vám ale představí i další šternberské osobnosti, které zde žily od založení hradu do současnosti. A protože je každé Putování jiné, také letos se můžete těšit na význačné postavy ze šternberských dějin, se kterými jste se ještě nesetkali.

Hrad je otevřený do konce října v sobotu, neděli a o svátcích, ostatní dny v týdnu a od listopadu pouze na objednaní.

Další informace na www.hradceskysternberk.cz.

Šternberk

V sobotu 13. října provoní hrad Šternberk vůně dobrého jídla. Gurmánský festival. Podzimní mlsání stejně jako v předchozích letech zpestří prohlídky hradu ochutnávkou netradičních historických pokrmů. Všechny pokrmy připravené v rámci sobotního dne jsou inspirované kuchařskou knihou „Dobrá kuchařka českých šlechticů a měšťanů od gotiky po baroko“.

Průvodci v historických kostýmech vás seznámí nejen s historií hradu, ale přidají i informace týkající se historie stolování a přípravy pokrmů na hradech a zámcích.

Hlavní turistickou sezónu na hradě Šternberk ukončí v sobotu 27. října. Pro návštěvníky jsou připraveny prohlídky hradu doplněné o zajímavý doprovodný program na nádvoří hradu - rytířská vystoupení v podání skupiny historického šermu Armet.

Sezóna na hradě Šternberk však definitivně nekončí. V listopadu připravuje hrad Martinské prohlídky a bohatý program je připravený i na prosinec a období adventu.

Další informace na www.hrad-sternberk.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám