Hlavní obsah

Hrady a zámky zvou na zářijové slavnosti spojené s hojnou úrodou

Novinky, Ivana Kvasnicová

Oslavy podzimu, jeho plodů a barev chystají v září na hradech a zámcích ve správě NPÚ. Kromě tradičního posvícení na Veselém Kopci, vinobraní v hospitálu Kuks a na hradu Kunětická hora, nabídnou i aristokratickou zábavu - hon na Křivoklátě a zámku Sychrov. Krásy podzimu představí na zámku Slatiňany

Foto: NPÚ

Hrad Křivoklát

Článek

Hrad Křivoklát připomene o prvním zářijovém víkendu 3. a 4. září tradice původního loveckého sídla českých králů a knížat festivalem lovecké hudby a myslivosti. Na Slavnosti sv. Eustacha budou k vidění sokolníci, ukázky vábení zvěře, lovečtí psi i troubená mše.

Soubor lidových staveb na Veselém Kopci na sobotu 3. září připravuje posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět tradičním posvícenským pečivem, placky a buchty se neobejdou bez veselé muziky, tance a zpěvu.

O víkendu 9. - 11. září rozzáří zámek Zákupy již potřetí výstava jiřinek - přes 3000 květů jiřin nejrůznějších druhů, barev a velikostí. U příležitosti 100. výročí úmrtí předposledního majitele zámku, císaře Františka Josefa I., bude pokřtěna nová odrůda této květiny právě jménem významného panovníka.

Víno po kaskádovém schodišti poteče proudem 10. září v hospitálu Kuks, při Kukském tradičním vinobraní. Na nádvoří hospitálu nabídnou ochutnání vinařství především z Čech a Moravy, ale nechybí ani zahraniční zastoupení.

O týden později, 17. září, se vinobraní přesune na hrad Kunětická hora, která vedle celodenní degustace nabídne i kulturní program pro celou rodinu.

O nic méně důležitou plodinu oslaví v sobotu 17. září na zámku Veltrusy, kde proběhne Válka bramborová. Středem pozornosti budou bramborová jídla, na své si však přijdou i obdivovatelé bojových ukázek, hudby, divadla, a programů pro děti.

Všechny krásy podzimu rozzáří od 20. září do 2. října zámek Slatiňany – pestré barvy podzimu v podobě pozoruhodných květinových vazeb a aranží povznesou přepychově zařízené komnaty zámku.

Trochu aristokratické zábavy v zámeckém parku připravuje na 24. září zámek Sychrov. Knížecí lov na Sychrově přinese instruktáž pro střelbu z luku pro děti i dospělé, ukázky středověké, japonské, indiánské a bojové lukostřelby, i prodejní výstavu nožů a lukostřeleckého vybavení.

Letošní úrodu jablek oslaví 1. října zámek Krásný Dvůr. Jablečný den  přinese nejen jablka, jablečné speciality a vše z jablek, ale také koncerty, divadlo, sokolníky, koně, kejklíře a další atrakce.

Reklama

Výběr článků

Načítám