Hlavní obsah

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu zahájily sezónu roku 2018

Novinky, Ivana Kvasnicová

Symbolické zahájení sezóny na státem spravovaných památkách, při níž se návštěvníci budou moci vydat po českých stopách v evropské diplomacii v projektu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii, se uskutečnilo v Černínském paláci v Praze 22. března.

Foto: NPÚ

Eggenberský zlatý kočár

Článek

„Dnes zahájený projekt ukazuje na roli šlechtických diplomatů v utváření evropských geografických, politických i společenských poměrů. V druhém plánu ale otevírá dosud nedostatečně vnímaný prostor přenosu myšlenek a kulturních vzorců, k němuž při diplomatických misích docházelo a který je zdrojem mimořádně cenného a mnohovrstevnatého kulturního dědictví, spravovaného dnes Českou republikou. Toto dědictví máme možnost nyní s ještě větším důrazem prezentovat veřejnosti v prostředí našich hradů a zámků, za což jsem upřímně rád,“ uvedl ministr kultury Ilja Šmíd, pod jehož záštitou se projekt koná.

„Rok šlechty českých zemí v evropské diplomacii je dalším dílem ze série dlouhodobého projektu Po stopách šlechtických rodů, ve kterém se snažíme návštěvníkům našich památek nabídnout podnětná témata z historie ve spojitosti s někdejšími sídly šlechtických rodů,” doplnila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Zahájení Roku šlechty českých zemí v evropské diplomacii v Černínském paláci, sídlu ministerstva zahraničích věcí, není náhodné. Vyvrcholením celého roku totiž bude v červenci otevření nové expozice na zámku v Jindřichově Hradci věnované diplomatickým aktivitám příslušníků černínského rodu od raného novověku. Nebude zde opominut ani stavebník dnešního sídla ministerstva, diplomat hrabě Humprecht Jan Černín.

Dílčí aktivity reflektující v místě zachované předměty, dokumenty či témata budou od otevření památek veřejnosti 30. března probíhat na více než čtyřiceti objektech. Např. na zámku v Českém Krumlově bude prezentován příběhu zlatého Eggenberského kočáru, který byl vytvořen v Římě v roce 1638 pro účely diplomatického procesí.

Zámek Kynžvart připomene roli knížete Klementa Václava Metternicha v evropské diplomacii a bude zároveň centrem letošní Hradozámecké noci. Zámek Červená Lhota vzpomene rakousko-uherského velvyslance ve Vatikánu, prince Johanna Schönburg-Hartensteina; prohlídková trasa zákupského zámku bude obohacena o tři reinstalované pokoje, které připomenou osobnost Orlíka, vévody zákupského.

Nabídku prohlídkových tras rozšíří i tematické výstavy a kulturní akce. Výstava na zámku Hradec nad Moravicí zmapuje životní příběh diplomata Karla Maxmiliána VI. knížete Lichnovského. Výstava Vchynský – diplomat ve službách Valdštejna v Benešově nad Ploučnicí bude reflektovat roli hraběte Viléma Kinského v letech 1630–1634 při spiknutí Albrechta z Valdštejna. Kostýmované prohlídky Duchcova připomenou nejznámějšího milovníka Casanovu jako intrikána, špiona a diplomata.

Další speciální prohlídky nabídne např. Hrádek u Nechanic, Hrubý Rohozec, Horšovský Týn, Jaroměřice nad Rokytnou, Kunštát, Kynžvart, Lysice, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Litice, Velké Březno, klášter Plasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám