Hlavní obsah

Hrady a zámky lákají nejen na historii

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvědi, pávi, opice i andulky, psi a kočky nebo ledňáček či krkavec i další zvířata žijí na našich hradech a zámcích. Jejich životní příběhy si leckdy nezadají s osudy šlechtických majitelů a kasteláni se o ně s návštěvníky rádi podělí.

Foto: NPÚ

Opičky z Podzámecké zahrady v Kroměříži

Článek

Nejoblíbenějšími zvířecími obyvateli hradů a zámků jsou asi medvědi. Na zámku v Českém Krumlově sahá historie jejich chovu do 16. století. Od roku 1707 až dodnes obývají medvědí příkop upravený tak, aby se tam cítili co nejlépe.

Po desetiletí patří medvěd také ke středočeskému zámku Konopiště, kde chovají slavného Jiříka, či k severočeskému zámku Zákupy, který již 22 let obývá Medoušek II., tedy druhý medvěd tohoto jména.

Medvěd má jako všežravec na jídelníčku vařené těstoviny, psí granule, tvrdý chleba, jablka a samozřejmě miluje med, takže jej čas od času dostává na přilepšenou. 

Pávi a další opeřenci

Zámecké zahrady zdobí hlavně pávi. Tito opeřenci si pochutnají na směsi nejrůznějšího zrní, semínek a kukuřice. Přes svůj vznešený vzhled zastanou i funkci hlídačů – jejich křik vydá za několik dobře vycviřených psů.

Loni se například jedna paví rodina nastěhovala do unikátní barokní voliéry z konce 17. století v bývalém hradním příkopu zámku Zákupy.

I s ptačími obyvateli jsou ale občas problémy: „Na zámku v Litomyšli máme dvě andulky, kterým říkáme Walda a Warťa, což je odvozeno ze jména šlechtického rodu Waldstein-Wartenberg. Jsou velmi muzikální a hlasitým pokřikem například narušovaly letošní ročník festivalu Smetanova Litomyšl, což ztěžovalo práci rozhlasovým technikům i kameramanům. Proto je během koncertů musíme schovávat. Jinak jsou pro náš zámek dokonalé, protože mají stejné barvy jako waldsteinský erb,“ vypráví Zdeňka Kalová, kastelánka zámku Litomyšl.

Letos se těšily velké pozornosti labutě z jihočeského zámku Kratochvíle a jejich malí potomci. „Labutí páreček k nám přišel z útulku, protože každé z nich chybí jedno křídlo – jedné levé a druhé pravé, takže se krásně doplňují,“ říká Vojtěch Troup, kastelán zámku.

Kamarád z jezírka

„Na zámku Slatiňany máme dvě zlaté rybičky Jarda a Radek,“ představuje další zástupce zvířecí říše kastelán zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Jeho zástupce Radek Ryšavý pak dodává: „Jedna se k nám dostala z obchodu v igelitovém sáčku, cítila se však velmi osaměle, a tak jsme jí vylovili kámoše z jezírka na zahradě.“

„Abychom jim mohli vytvořit vodní království, museli jsme z akvária, které dosud sloužilo jako improvizovaný betlém, odstranit postavičku Ježíška s rodiči. Teď si rybičky žijí spokojeným životem, jen krmení dostávají podle toho, kolik návštěvnických přání splnily...,“ dodává kastelán.

Činorodí paviáni v Kroměříži

Leckde můžeme najít i exotičtější nájemníky - zookoutek zahrady v Kroměříži obývají paviáni pláštíkoví Ctirad a Bakat. Čilé opičky baví návštěvníky mnohými kousky. Ve svém příbytku dokázaly například oloupat strop a postupně rozebrat i betonovou podlahu. Teď si vybíjejí energii na silné větvi, kterou dostanou každý týden a jejich svižné ruce ji během několika dní dokážou rozcupovat na mulčovací kůru. 

Zvěří v zámeckých oborách se může v Česku pochlubit celá řada zámků. Park toho ve Veltrusech například láká na srny, zajíce a bažanty. Ve zdejší oboře ale chovají už přes 200 let daňka skvrnitého. V tomto období kastelán a správce obory počítají letošní přírůstky daněčků – jsou jich dvě desítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám