Hlavní obsah

Hradozámecká noc přenese zámek Loučeň do časů první republiky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá Hradozámecká noc vrátí celý zámek Loučeň do časů první republiky, kdy panství patřilo Alexandrovi Thurn-Taxisovi. Prohlídky zámku s dobovými hranými scénami a promítání černobílých grotesek na venkovní stěnu zámeckého kostela nabídne zámek až do ranního kuropění.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Zámek Loučeň si letos připomene období přelomu 19. a 20. století a první republiky, kdy loučeňské panství patřilo všestrannému Alexandrovi Thurn-Taxisovi - národohospodářskému experimentátorovi, obdivovateli žen, náruživému cestovateli a chovateli koní.

Zatímco při běžných prohlídkách si musí hosté zámku vystačit s jedním průvodcem v knížecí roli a dobovém kostýmu, při Hradozámecké noci v sobotu 31. srpna najdou návštěvníci oblečený do kulis zmíněné doby celý zámek s takřka tuctem osobností v dobovém oděvu - dámy v nádherných šatech ve stylu art deco a pánové ve slušivém společenském oděvu. 

Oživlé prohlídky zámku s aristokracií

Jádrem letošní hradozámecké noci jsou tzv. oživlé zámky. Konají se každou celou hodinu počínaje 19. hodinou a konče půlnocí. Návštěvník při nich prožije putování zámeckými komnatami, při kterém bude svědkem rozmluv aristokracie na dobové téma.

„Erich Thurn-Taxis a jeho choť Gabriela, rozená Kinská, budou hostit kněžnu Stefanii von Hohenlohe, hraběte Sašu Kolowrata a Narcise Podsedníčka, jediného nearistokratického člena celé sešlosti. Vzhledem k tomu, že pozvaní pánové mají velmi blízko světu automobilismu, je předem jasné, co asi bude tato společnost řešit,“ řekl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Promítání grotesek a černobílých filmů meziválečného období

Atmosféru prvních desetiletí 20. století pomůže už v exteriéru vybudovat dobová plenérová kavárna, ve které se na stěnu zámeckého kostela, která uzavírá nádvoří – budou promítat grotesky a další černobílé filmy meziválečného období.

Kavárna otevírá krátce před 17. hodinou tak, aby mohla prvním příchozím servírovat stylově čaj o páté. Těšit se můžete na čerstvé palačinky, které se budou připravovat přímo před vašimi zraky. Končit se tu bude stejně jako v zámecké restaurace až po půlnoci. Na speciálně nasvíceném zámeckém nádvoří se budete moci těšit také na taneční vystoupení.

Prohlídky zámku až do nedělního rána

Samotný zámek ani tentokrát neporušuje tradici, kterou si vytyčil již při první české Hradozámecké noci roku 2010, a bude znovu otevřen kontinuálně od 17.00 hodin až do nedělního rána do 6.00 hodin.

Návštěvníci budou moci volit mezi oživlými zámky v celou a jinak zaměřenými prohlídkami, které se uskuteční vždy o půl. V čase svítání, od 5 hodin, bude i letos nabízet prohlídku s astronomem při východu slunce.

Reklama

Výběr článků

Načítám