Hlavní obsah

Hradozámecká noc na Křivoklátě vyvrcholí "diskotékou Karla IV."

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradozámecká noc na Křivoklátě aneb Velká noční podívaná nabídne program, jehož hlavním bodem bude koncert kapely Ginevra k 20. výročí. K vidění ale bude i tanec s hadem či středověký šerm.

Foto: Křivoklát
Článek

Velkolepé rozloučení s létem na hradech a zámcích nabídne Hradozámecká noc. Hradozámecká noc, pořádaná Národním památkovým ústavem již od roku 2010, se koná poslední srpnový víkend, tedy v noci ze soboty na neděli před zahájením školního roku. Letos to vychází na noc na neděli 27. srpna. Jejím cílem je představit památky doslova v jiném světle – v netradiční době a se speciálním programem. 

Hradozámecká noc na Křivoklátě aneb Velká noční podívaná přinese komponovaný program, jehož hlavním bodem bude koncert kapely Ginevra k jejich 20. výročí.

Ginevra vstoupila na hudební scénu v roce 1997, zpočátku hrála převzaté písně, na které navázala vlastní tvorbou na témata z české historie. Pověsti, balady, příběhy i historické události jsou pro Ginevru velkou inspirací již druhé desetiletí. Mezi písněmi můžete najít smutné balady, veselé skočné kramářské písničky, bojové chorály, ale i skladby k zamyšlení.

Pestrost témat volně inspirovaných středověkem podporuje i aranžmá písní spolu s nástrojovým obsazením, v němž převládají soudobé hudební nástroje jako kytary, mandolína, mandola, elektrická basa, housle, flétny, konga, doplněné o repliky historických krumhornů a rytmických nástrojů. Výstižně i vtipně je označována tvorba Ginevry jako „diskotéka Karla IV.“ Při koncertech v romantickém prostředí hradů a zámků přiblížují divákům atmosféru dávných let oblečením do dobových kostýmů.

Dále zazní středověká hudba skupiny Grál, k vidění bude tanec s hadem, historický průvod, drsný středověký šerm bez novodobé změkčilosti in natura, netradiční zážitkové prohlídky hradu na téma trestní právo a Lucemburkové na Křivoklátě. Program zakončí velká ohňová show.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám