Hlavní obsah

Hradní slavnosti se konaly o víkendu na Slezskoostravském hradě

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu a v neděli 18.-19. května 2013 probíhaly na Slezskoostravském hradě tradiční Hradní slavnosti. Tentokrát v rytmu bojů, klání, zvonění mečů a cinkání ostří kordů.

Foto: Josef Zajíc

Hradní slavnosti 19.5.2013- Střelba z historických děl

Článek

V roce 2013 si občané Ostravy připomínají již deváté výročí znovuotevření Slezskoostravského hradu. O víkendu 18.-19. května 2013 se nad soutokem řeky Lučiny a Ostravice konaly Hradní slavnosti na téma: " Šarvátky - souboje - turnaje."

Hrad na dva dny ožil duchem válečníků, rytířských klání, dusotu koní a kroužením dravých ptáků. Představili se gladiátoři, rytíři, samurajové, landsknechti, žoldnéři a mušketýři. Nechybělo vyprávění hradního kata, dobová hudba a soutěže pro děti. Podle organizátorů se na programu podílelo více než 200 účinkujících.

Program se konal v sobotu od 10 do 22 hodin a v neděli od 10 do 18 hodin. Po oba dny se program odvíjel na třech místech v prostorách hradu. V Aréně se konaly velké turnaje, výcvik na koních a ukázky letu cvičených dravých ptáků. Na Nádvoří hradu  se na podiu prezentovaly skupiny historického šermu a v prostorách okolo Kašny mohli návštěvníci shlédnout ukázky palných zbraní husitských válek a třicetilété války. Sobotní program byl ukončen koncertem rockové kapely AC/DC Revival a následným ohňostrojem. Nedělní program byl pak zakončen rytířským kláním a ukázkou historického šermu skupiny Adorea.

Samozřejmostí byly stánky s občerstvením, dobovými výrobky a ukázkami historických řemesel. Řemeslníci se zde prezentovali se svými výrobky a pro radost dětí i s dřevěnými maketami mečů, seker a dalších studených zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám