Hlavní obsah

Hradišťan zahraje na hradu Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 29. července od 20 hodin zahraje na dolním nádvoří na hradu Křivoklát cimbálová kapela Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou.

Článek

Cimbálová kapela Hradišťan vedená Jiřím Pavlicou je hudebním tělesem s širokým žánrovým záběrem a repertoárem, který vychází zejména z folklóru. Vznikl v roce 1950 v Uherském Hradišti, pod vedením Jaroslava Václava Staňka, od roku 1978 je uměleckým vedoucím houslista a hudební skladatel  Jiří Pavlica, který čerpá především z regionálních souvislostí a všímá si lidového umění v jeho širším geografickém a historickém kontextu. Folklór se stává inspiračním zdrojem, přičemž jeho filosofická podstata zůstává zachována.

Mezi kmenové sólisty patří Alice Holubová, Jiří Pavlica a David Burda, dále hrají a zpívají Roman Gill, Josef Fojta, Milan Malina a Milan Gablas.

V posledních letech vznikly např. projekty Žákovské vigilie ve spolupráci s Jaroslavem Krčkem a Musicou Bohemicou nebo Rákoš Rákoczy - scénická koláž na podkladu původního baletu Leoše Janáčka v režii Magdaleny Švecové a také taneční zpracování kantáty B.Martinů - Kytice.

Reklama

Výběr článků

Načítám