Hlavní obsah

Hradečtí podnikatelé již mohou žádat o prominutí nájemného, za předzahrádky se platit nebude

Novinky, Redakce Novinky

Na konci dubna zastupitelé Hradce Králové schválili program Antivirus, kterým se město snaží zmírnit dopady spojené s nouzovým stavem. Celá řada opatření je již v platnosti a funguje.

Foto: Magistrát města Hradce Králové

Článek

Od minulého týdne mohou nájemci podávat žádosti o prominutí nájemného z nebytových prostor ve vlastnictví města, tento pátek vejde v platnost novela vyhlášky, na jejímž základě poplatek za zábor veřejného prostranství nebudou muset platit provozovatelé předzahrádek či pořadatelé kulturních akcí.

Město po dobu nouzového stavu zároveň odpustilo školkovné, platbu za školní družinu, za pobyt dětí v Jeslích Orlická nebo nebude uplatňovat sankce z prodlení úhrady nájemného u bytových či nebytových prostor.

Na konci května budou zastupitelé zároveň projednávat pravidla a termíny pro podávání žádostí o další finanční pomoc drobným podnikatelům a živnostníkům, na kterou město vyčlenilo deset milionů korun.

„Vzhledem k objemu prostředků tato pravidla musí schválit zastupitelstvo, včetně hodnotící komise, ve které budou zástupci všech politických klubů. Tento materiál předložíme na to nejbližší zasedání po tom dubnovém, kde se principy a financování programu Antivirus přijaly, tedy v tom nejkratším možném termínu. Předpokládáme, že o tento příspěvek budou subjekty moci žádat v průběhu několika následujících týdnů tak, aby žádosti mohly projednat a schválit orgány města ještě v červnu, poté by došlo k jejich vyplacení,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek.

V rámci programu Antivirus město novelizovalo vyhlášku o poplatcích za zábor veřejného prostranství, která po uplynutí zákonných lhůt vejde v platnost v pátek 15. května.

„Tato pomoc je směřována mimo jiné provozovatelům předzahrádek před restauracemi, kteří to v tomto období nemají jednoduché. Uvedený poplatek, který hradily například i pořadatelé různých akcí ve městě, je do konce roku zrušený. V součtu s odpuštěným nájmem nebytových prostor se jedná o pomoc města zhruba ve výši osm milionů korun,“ řekla Monika Štrayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky.

Uživatelé veřejného prostranství, kteří jsou osvobozeni od poplatku, však stále mají povinnost včas o zábor požádat a řádně jej ohlásit.

Radnice také po dobu nouzového stavu promine některým nájemcům nájemné ze svých nebytových prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám