Hlavní obsah

Hradecké fontány postupně ožijí od počátku května

Novinky, Redakce Novinky

Od začátku května budou postupně uváděny do provozu hradecké fontány. Jako první budou spuštěny fontány na křižovatce Koruna u Auparku, u Muzea a na Masarykově náměstí.

Foto: Magistrát města Hradce Králové

Hlavní nádraží v Hradci Králové - ilustrační foto.

Článek

Některé budou uvedeny do provozu později buď kvůli probíhajícím opravám nebo z důvodu doporučení Krajské hygienické stanice.

„Fontány zpříjemňují pobyt ve městě, tím spíše v teplém a suchém počasí, jako je nyní. Budou však do provozu uváděny postupně, a to s ohledem na současnou situaci. Některé se nacházejí v takových oblastech, kde v minulosti docházelo k vyšší koncentraci osob, které vodu využívaly k ochlazení. Krajská hygienická stanice nám doporučila, abychom spuštění takových typů fontán nechali až na léto. Toto doporučení zcela respektujeme,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast majetku Věra Pourová.

Mezi prvními má být spuštěna fontána na křižovatce Koruna u Auparku nebo fontána u Muzea. Po dodání technického zařízení bude zprovozněna také fontána na Ulrichově náměstí.

„Fontány ve městě jsou každoročně udržovány a je třeba pravidelně měnit některé náhradní díly. Kvůli současné situaci nyní čekáme na dodávku některých dílů, které jsou převážně od dodavatelů z Itálie. Hledáme dodavatele i jinde, abychom mohli provoz některých fontán obnovit co nejrychleji,“ doplnila náměstkyně Pourová.

Vzhledem k některým událostem loňského roku, žádá město spolu s Technickými službami Hradec Králové, aby lidé fontány neznečišťovali nebo je dalším způsobem neznehodnocovali.

„Měli jsme v minulosti několik případů, kdy se lidé ve fontánách koupali, navíc při podezření z poškození fontány, se události postupovaly k řešení správnímu orgánu. Byly i případy, kdy lidé znečišťovali veřejné prostranství, nebo budili veřejné pohoršení v okolí fontán, v takovémto případě hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun,“ říká mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Kněžourová.

Reklama

Výběr článků

Načítám