Hlavní obsah

Hradec je brdský vrch s lákavými výhledy do krajiny

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhém deštivém období se konečně ukázalo sluníčko a tak nastal vhodný čas na výlet. Naším cílem tentokrát bude vrchol na brdských Hřebenech - Hradec. Nalézá se uvnitř stejnojmenné přírodní rezervace a je z něj výhled do krajiny.

Foto: Jiří Cysař

Výhled z Hradce

Článek

Vyrážíme na výlet z Všeradic, kde staví lokálka, a odtud po modré značce až na Stožec. Je to pohodlná cesta dlouhá pět kilometrů po většinou zpevněných a asfaltových cestách. Došli jsme k rozcestníku na vrcholu a vydáváme se po červené turistické trase dále k Hradci. Jdeme po hranici přírodní rezervace.

Nacházíme se v hřebenové části výletu, jdeme po krásné silnici uprostřed lesů v nadmořské výšce kolem 600 metrů. Hustý porost nám však brání ve výhledu do krajiny a tak se musíme spokojit s klidem lesa a krásnou okolní přírodou.

Po zhruba kilometru naše túra odbočuje z červené značky a pokračuje vpravo po asfaltové silnici vedoucí pod vrchol Hradce. Zde se nabízejí dvě varianty dobytí vrcholu. Jedna je těžší a kratší a druhá delší, leč pohodlnější. Zvolili jsme první variantu a to odbočení ze silnice a stoupání svahem až k vrcholu. Je to náročné, cesta místy vede složitým kamenitým terénem, ale krátké a vzrušující.

Po zhruba půlhodině jsme na místě, které je také opředeno tajemnem a několika pověsti. Jedna vypráví o zlatu na tomto místě, které hlídá bělovlasý kmet, duch starého hradu.

Druhou možností je dojít po silnici až k elektrickému vedení a pak odbočit vpravo podél něj a vydat se po staré turistické cestě přímo k Hradci. Ještě jsou vidět značky na stromech a i cesta.

Hradec (628 m n. m.) je kopec asi 6 km severozápadně od Dobříše na Hřebenech v Brdské vrchovině. Na jeho jižním úbočí se rozkládá přírodní rezervace původních bukových a dubových porostů. Je to pás široký 200–300 metrů plošně zabírající 43 hektarů. Hradec je tvořen slepenci. Nachází se zde zbytky opevněného hradiště (odtud i název místa), dodnes se ale přesně neví, z jaké doby pocházelo. Hovoří se již o předslovanských národech. Dodnes se dají v terénu rozeznat zbytky valů. V pozdějších dobách (např. ve středověku) již Hradec jako místo pro opevněnou stavbu nikdy využit nebyl, ačkoliv leží nedaleko od tzv. Zlaté stezky z Prahy do Českých Budějovic a Lince.

Jsme na vrcholu, kde nás uvítá kamenitá mohyla a stará turistická cedulka s výškou a názvem místa. Jsou odtud již avizované výhledy do krajiny a to na Dobříš a i vzdálenou benešovskou pahorkatinu.

Užili jsme si výhledy a vydali se zpět na Stožec a to po staré turistické značce pod sloupy elektrického vedení a zpět na silnici. Zde je druhé místo s výhledem a to na Malý a Velký Chlumec a Hořovickou pahorkatinu. Vracíme se na zastávku do Všeradic - nejdříve po silnici a pak po červené a modré značce.

Shrnutí výletu: délka trasy zhruba 20 kilometrů, občerstvení pouze v cíli cesty, terén mírný a schůdný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám