Hlavní obsah

Hrad Žebrák představuje spolu se sousedním Točníkem nejvýznamnější hradní stavbu éry Václava IV.

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejstarších šlechtických hradů Žebrák v době svého největšího rozkvětu patřil k nejvýznamnějším a nejvýstavnějším objektům v zemi. Po václavské přestavbě se z něj stala jedna z nejnádhernějších rezidencí v zemi. Dnes je Žebrák spodním hradem největšího českého souhradí.

Foto: NPÚ

Hrady Žebrák a Točník

Článek

Krajina kolem Žebráku náležela od 12. století mocnému rodu Buziců. Od Buziců odvozoval svůj původ neméně mocný rod Zajíců z Valdeka, z něhož pocházel též Oldřich, řečený Zajíc, připomínaný od roku 1248 do roku 1271. Nejspíše již on nechal nedaleko trhové vsi Žebráku postavit stejnojmenný hrad Žebrák.

Rytíř Buzic, který získal krajinu pod Zámeckou horou, počal si tu stavět hrad. Neměl mnoho lidí ani peněz, nemohl se tudíž pustit do stavby hradu na některém z vyšších vrchů. Když se stavba blížila ke konci, promýšlel, jaké dá hradu jméno. Nakonec rozhodl, že se bude nazývat jménem toho, kdo první jako host do něho vstoupí. Bylo k večeru, když k hradu spěchal jakýsi mladík. Když mladík vešel do nádvoří, zpod kabátce vytáhl loutnu, přejel struny a zazpíval píseň. Byl to žebravý student – mendicus.

Zajícové postavený hrad prodali králi a výměnou obdrželi výnosné budyšínské panství. Roku 1336 se tak stává Žebrák hradem královským a dostává se ke zlaté kapitole v dějinách hradu. Lucemburkové (český král Jan, ale zemi již spravoval jeho syn Karel) měli o hrad zájem především kvůli jeho poloze: ležel nedaleko prastaré cesty z Prahy do Norimberku a dále do Porýní, po které lucemburští králové často cestovali, aby mohli spravovat své záležitosti v římské říši.

V roce 1341 se na hradě usadil Janův mladší syn Jindřich, nechal jej nově přestavět a zbudovat novou kapli. Hrad vlastnil až do roku 1350, kdy po svém odchodu na Moravu přenechal Žebrák svému bratru, králi a pozdějšímu císaři Karlu IV. Pro Karla byl ovšem Žebrák již od počátku spojen se smutnou vzpomínkou, neboť zde v roce 1351 ve věku dvou let zemřel jeho prvorozený syn. Proto se tu král zdržoval jen málo.

Častěji zde pobýval Karlův syn Václav IV. Ten si po roce 1389 hrad oblíbil pro jeho blízkost křivoklátským lesům, v kterých uspokojoval svou loveckou vášeň. Václav IV. nechal Žebrák opět přestavit, ovšem po požáru v roce 1396 mu přestal tento skromný příbytek vyhovovat, a tak dal nahoře na kopci vystavit nový hrad, Točník.

Oficiální zahájení turistické sezony s bohatým programem proběhne 30. března na hradu Točník. Samostatná prohlídka všech prostor hradu Žebrák a Točník je možná bez průvodce s psaným textem (zakoupíte nebo vám ho půjčí v pokladně), vždy v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin, na hradě můžete pobýt do uzavření. Za nepříznivého počasí (trvalý déšť, bouřka, vichřice atp.) je hrad uzavřen.

Oba hrady Točník a Žebrák lze navštívit společně na finančně zvýhodněnou vstupenku, kde můžete využít veškerých služeb, které jsou na jednotlivých hradech k dispozici. Pro přesun mezi hrady počítejte minimálně s 30 minutami chůze.

Reklama

Výběr článků

Načítám