Hlavní obsah

Hrad Zbořený Kostelec: romantické místo nad řekou Sázavou

Novinky, Tomáš Mlejnek

Hrad Zbořený Kostelec, který se nazývá též Kostelec, Kostelec na Sázavou nebo i lidově Zbořeňák, je možné nalézt na ostrožně nad pravým břehem Sázavy. Nachází se nad stejnojmennou vesnicí kousek od vodáckého kempu nedaleko Týnce nad Sázavou.

Foto: Tomáš Mlejnek

Hláska

Článek

Zaparkujeme přímo pod hradem. Přejdete lávku a po zdolání mírného kopce se před námi rozprostře velice působivý hrad, který mě fascinoval už jako malého kluka.

Slýchával jsem tehdy o něm pověsti - jako třeba tuto o pokladu: Kulatý otvor v podkopané zdi hradního paláce je považován za místo, kde se prý před lety nalezla máselnice plná peněz, jak o tom píše již J. Šobíšek v Rychtě Peceradské. Podle jiné verze však "sloužil k tomu, že tam bylo zazděno živé dítě, jak při stavbách hradů i kostelů bylo tehdy v obyčeji. Kde bylo zazděno dítě, pokládal se hrad za nedobytný."

Sám jsem se pokoušel poklad a jiná tajemná zákoutí jako tajné chodby najít, ale marně. Když vyšlapete mírný kopec, otevře se před vámi nádherná a romantická zřícenina. Nejprve přejdete hradním příkopem okolo rozbořené brány, kde býval i padací moc, projdete okolo hradního paláce a jste na malinkatém nádvoří. Zde skrz zeď s otvorem můžete pozorovat plynoucí řeku Sázavu.

Objekt přímo láká milovníky romantiky a i umělce. Prý se zde také zastavil Karel Hynek Mácha na svých toulkách po Posázaví. V minulosti se tu konaly různé kulturní akce, ale to je všechno již pryč. Je jen škoda, že tento krásný hrad značně chátrá a nikdo se o něj pořádně nestará.

Reklama

Výběr článků

Načítám