Hlavní obsah

Hrad Velhartice se o víkendu ponoří do doby Karla IV.

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý a hojně navštěvovaný gotický hrad oslaví narozeniny nejvýznamnějšího českého panovníka.

Foto: Jan Kaše

Hrad Velhartice

Článek

Ve dnech 12. a 13. května proběhne na velhartickém hradu akce s názvem Oslava narozenin císaře a krále Karla IV. Tento panovník se narodil 14. května 1316 a bezesporu patří k nejvýznamnějším osobnostem českých dějin.  

„Zveme do roku 1368. Je květen a císař Karel IV. se chystá k oslavě 52. narozenin. Ale současně se připravuje na dlouhou a náročnou cestu do Říma. Tomu předcházejí složitá jednání a velké přípravy. A kde jinde si těsně před odjezdem odpočinout, kde vydat poslední rozkazy, kde si užít šumavského vzduchu? Samozřejmě na oblíbených Velharticích,“ uvádí se v pozvánce.

Hrad Velhartice byl jako rodové sídlo pánů z Velhartic založen někdy v letech 1290 – 1310. Stavbu započal Bohumil z Budětic a pak pokračoval Bušek starší a jeho syn Bušek mladší. Oba patřili k oblíbencům Karla IV. a zastávali funkci komorníků.

A právě o víkendu lze ve Velharticích nasát správnou středověkou atmosféru. Karla IV. přivítá Bušek mladší, můžete být svědky jednání, která panovník povede se svými hosty -  arcibiskupem Janem Očkem z Vlašimi, s bohatým a ne příliš spolehlivým Joštem z Rožmberka, jakož i s věrným Ojířem Švihovským z Rýzmberka. Chybět nebudou ani rytíři na koních, tanečnice, šermířská vystoupení a jistě zaujme i dobová hudba. Těšit se můžete i na večerní program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám