Hlavní obsah

Hrad Lukov zahájí sezónu Pálením čarodějnic

Novinky, Martina Žáčková

Doslova renesanci prožívá v posledních letech zřícenina hradu Lukova na Zlínsku. Téměř zapomenutá ruina se pod rukama dobrovolníků mění ve stále atraktivnější turistický cíl.

Foto: Martina Žáčková

Hrad Lukov přitahuje stále více návštěvníků.

Článek

Velký podíl na tom mají i pravidelné doprovodné akce, které tu pořádá Spolek přátel hradu Lukova. Ta letošní první se uskuteční 30. dubna - do nové návštěvnické sezóny Lukov vstoupí Pálením čarodějnic, jehož součástí bude ohňová show a vystoupení skupiny historického šermu.

Do konce sezóny se tu dále uskuteční například květnový Den stromů se soutěžemi pro děti a ukázkami odborného ošetření dvou památných stromů certifikovanými arboristy, červencová Strašidelná prohlídka nebo srpnový Den prezentace hradu s tradičním hudebním festivalem Lukovské kokrhání. Během celého léta pak návštěvníci mohou průběžně přihlížet záchranným pracím dobrovolníků ze Spolku přátel hradu Lukova a hnutí Brontosaurus.

Zájem návštěvníků o hrad stále vzrůstá. "Loni jsme přivítali více než třináct tisíc návštěvníků a to i přesto, že nám příliš nepřálo počasí," říká Jiří Holík ze Spolku přátel hradu Lukova. K atraktivitě Lukova přispělo nově instalované panoráma dobývání hradu uherskými vojsky, které je k vidění v suterénu jednoho z paláců.

Lukov je jednou z nejzajímavějších hradních zřícenin na Moravě. Nachází se asi 10 kilometrů od Zlína, nad obcí Lukov, na dohled Zoo Zlín. První zmínky o něm pocházejí ze 13. století, důkazy o osídlení lokality však sahají ještě do dávnější historie – během archeologických výzkumů zde byly mj. nalezeny fragmenty pravěké keramiky z 8. až 9. století před naším letopočtem.

Samotný hrad je ze středověku nejvíce spojován se Šternberky. V závěru 18. století začal chátrat, zarostl křovím a stromy, až se nakonec doslova „ztratil“. První pokusy o jeho záchranu započaly v polovině 20. století, v 80. letech na ně navázaly archeologické výzkumy a poté i stavebně konzervační práce. www.hradlukov.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám