Hlavní obsah

Hrad Křivoklát připomene čtyři lucemburské panovníky

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejstarších hradů českých knížat a králů Křivoklát připravil na červenec a srpen scénické noční prohlídky vyprávějící historii českého království. V pátek 16. srpna připomene úmrtí krále Václava IV. komponovaným programem věnovaným osobnosti tohoto panovníka.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Hrad Křivoklát si oblíbil Karlův syn Václav IV. Zatímco Karel IV. tíhl spíše k východní části přemyslovského loveckého hvozdu, kde si vystavěl svůj nejznámější hrad Karlštejn, srdce jeho syna Václava IV. náleželo křivoklátským lesům.

Václav IV. tu strávil léta mládí se svým vychovatelem vyšehradským proboštem Burghardem. V době své vlády prodléval na hradě často i celé měsíce ve společnosti svých oblíbenců, mezi nimiž byl i zeman Jíra z Roztok, přijímal zde poselstva a vyřizoval státní záležitosti. Zamiloval si hrad natolik, že mu věnoval veškerou péči, sem utíkal před starostmi a zde holdoval své lovecké vášni. Nádherymilovnému panovníkovi ovšem nemohla dostačovat podoba starého hradu. V posledních desetiletích 14. století proto přistoupil k náročné přestavbě.

V jejím rámci se značně rozšířila plocha hradu a změnilo se vedení přístupové cesty do areálu. Proti paláci, v západní části prvního hradního nádvoří, byla postavena k hradební zdi dlouhá patrová budova purkrabství, severozápadní cíp hradby byl zpevněn věží Huderkou a v předhradí byla zesílena vstupní brána věží Prochoditou. Tím bylo první hradní nádvoří téměř celé uzavřeno obytnými a hospodářskými budovami.

Křivoklát Václava IV. se opět stal jedním z nejnádhernějších a nejpřednějších hradů v zemi.

„Letos, stejně jako v předešlých letech, máme během prázdnin na programu scénické noční prohlídky, které osvětlují některé historické etapy českých dějin spojených s královským hradem Křivoklát. Již čtvrtým rokem budeme hrát Lucemburky na Křivoklátě, což je představení spojující s Křivoklátem všechny čtyři lucemburské panovníky, kteří všichni skutečně fyzicky tímto hradem prošli, což je, kromě Pražského hradu, skutečně výjimka. Václav IV. byl samozřejmě jedním z nich, ke Křivoklátu měl osobitý vztah a jeho 600. výročí úmrtí bude také samostatným celodenním tématem k připomenutí 16. srpna. Večer se samozřejmě opět hrají Lucemburkové na Křivoklátě,” uvedl Petr Slabý, kastelán hradu Křivoklát.

„Dalším titulem v repertoáru je letos třetí sezonu prezentovaný Žalářník arcivévody Ferdinanda aneb Křivoklát za časů paní Filipíny. Tématem je sice krátký, ale poměrně významný a hlavně populární pobyt Filipíny Welserové na Křivoklátě. Trojici doplňuje letos premiérovaný Přemysl Otakar – konec krále železného a zlatého. Tento posledně jmenovaný kus se měl hrát již loni, protože se vztahuje k osmičkovému roku (1278), bohužel se to z technických důvodů nepodařilo. Premiéra je naplánována na 13. července," doplnil  Petr Slabý.

„Všechny scénické noční prohlídky se hrají vždy třikrát za večer, ve 20., 21. a 22. hodin. Hrad se stává kulisou spojenou s příběhem a během každého představení projdou návštěvníci téměř celým gotickým jižním křídlem, po trase je vede průvodce. Výsledkem by měl být zážitek z živého divadla v krásném historickém prostředí a nenásilné poučení o části našich dějin pro děti i dospělé,” upřesnil Petr Slabý.

Reklama

Výběr článků

Načítám