Hlavní obsah

Hrad Křivoklát obsadí švédské vojsko, naplní tak lidovou pověst

Novinky, Ivana Kvasnicová

Historicky věrné vojsko obsadí hrad Křivoklát tak, jak by tomu bylo za třicetileté války. Výpravná akce v podání skupin historického šermu Altblau regiment a Corporal se uskuteční v sobotu a neděli 1. a 2. července. Poté vojsko zaujme pozici v dobovém táboře, kde představí život dané doby.

Foto: Hrad Křivoklát
Článek

Křivoklát je jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským.

Když za třicetileté války přitáhli do Čech Švédové, dostali zálusk i na hrad Křivoklát. Neznalí kraje, ani řeči, bloudili v křivoklátských lesích, až se jedné staré babky zeptali, kudy vede cesta na Křivohnát. Babka popravdě odpověděla, že takové místo široko daleko nezná. A tak Švédové výpravu na Křivoklát vzdali a odtáhli, čímž byl hrad zachráněn od vyplenění a vypálení.

Lidovou pověst o Křivohnátu připomene dvoudenní výpravná atraktivní akce se skupinami historického šermu sdruženými v Altblau regiment a šermířská skupina Corporal.

Historicky věrné vojsko obsadí hrad Křivoklát podobně, jak by tomu bylo skutečně bylo za třicetileté války. Poté se vojsko představí v dobovém táboře na nádvoří hradu, kde kromě nocování budou aktéři žít běžným denním životem dané doby s ukázkou výcviku ve vojenských formacích, střelby z dobových zbraní a šermířských soubojů, čištěním zbraní, přípravou jídla, opravou oděvů atd. (v sobotu a neděli 1. a 2. července od 10 do 16.hodin, v 11 hodin dojde k obsazení hradu – bojová scéna na přístupové cestě k hradu).

Reklama

Výběr článků

Načítám