Hlavní obsah

Hrad Grabštejn organizuje adventní prohlídky

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani o Vánocích hrad Grabštejn nespí a o adventních víkendech provádí své návštěvníky. A to hned již tento víkend a poté následující, tedy poslední čtvrtý adventní víkend.

Foto: Archiv hradu

Hrad

Článek

Již od začátku prosince zval své návštěvníky na prohlídky a nyní je ještě doplnil o koncertní vystoupení Luďka Veleho, solistu opery ND, jenž po oba následující víkendy vystoupí vždy od jedné a druhé hodině odpolední.

Grabštejn, dříve také Olsytz, Wlsitz nebo Grafenstein, je původně gotický hrad ze 13. století, který byl v 16. století přestavěn na výstavný renesanční zámek. Hrad nalezneme nedaleko města Hrádek nad Nisou. Stojí na strmém ostrohu nedaleko údolí řeky Lužické Nisy v místech, kde tok řeky opouští hornatou krajinu severočeského pohraničí a poté i Čechy. A zde se jako první majitelé objevují v kronikách ve 2. polovině 13. století, v době vlády Přemysla Otakara II.,  purkrabí z Donína, pánové na Grafenštejně.

A jeho poslední historie je již soudobá a zatím optimistická. Ve druhé polovině 20. století zde sídlila armáda a poté hrad pustl. Vypadalo to, že se z něj stane zřícenina. Od 90. let zde ale začala probíhat rekonstrukce, která se snaží být k památce co nejšetrnější a zachovává v co největší míře její autenticitu.

A co nabízí ve svém interieru? Na návštěvníky hradu čeká prohlídka gotického hradního sklepení, ale i pokojů ve dvou patrech hradu zařízené převážně původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky. Velice zajímavým zážitkem je také návštěva kaple sv. Barbory. Pro krásnou vyhlídku na daleké okolí je přístupná také hradní věž.

Při prohlídce hradu se nejdříve dostaneme do  sklepení a zde  vyšších podlaží  nabízí celkem tři sklepní místnosti  včetně výstavy zpracování drahých kamenů a v  dolní podlaží nalezneme  dvě sklepní prostory vytesané ve skále a pod dolním podlažím je vidět vchod do tajné chodby.

Dále v pokračujeme do přízemí, kde je vstupní hala a Sál předků s kaplí sv. Barbory a lovecké pokoje a byt panského nadlesního z doby kol. r. 1900 a v prvním patře nás čekají další komnaty a to sál s krbem a ložnice Josefíny Clam-Gallas dále místnost  Clam -Gallasovský salón se spojovací chodbu se dostaneme do hodovní síně a poslední je zde místnost Jiřího Mehla ze Střelic. Na závěr prohlídky je  věž s vyhlídkovou plošinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám