Hlavní obsah

Hrad Bítov zve na ochutnávku staročeských specialit a mimořádnou prohlídku kaple

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prohlídka hradu Bítov s ochutnávkou specialit staročeské kuchyně je nachystána na zahájení sezóny 4. dubna. Návštěvníci uvidí, jak se vařilo na otevřeném ohni a ochutnají pochoutky, které připravovali Daunové. Při příležitosti Mezinárodního dne památek bude otevřena hradní kaple s výkladem průvodce.

Foto: NPÚ
Článek

Prohlídkový okruh (Palác) prochází místnostmi vybavenými nábytkem, odrážejícím jednotlivá období slohů. Interiéry upoutají rozsáhlou novogotickou výmalbou, která k nerozeznání napodobuje obklady stěn dřevem, kamenem či štukem. Ve druhém patře se nachází rozsáhlá zoologická sbírka.

„Sezónu letošního roku shodou okolností otevíráme na velikonoční svátky akcí pod názvem Hrad a vůně Velikonoc. Otevřeno je první dubnový víkend od soboty do pondělí od 9 do 16 hodin. V sobotu a neděli bude prohlídka spojena s ochutnávkou specialit staročeské kuchyně na závěr prohlídkového okruhu č. I. prohlídky paláce,” uvedl Bc. Jan Binder, kastelán hradu Bítov.

Návštěvníci uvidí, jak se vařilo na starém kachlovém sporáku a na otevřeném ohni v originálním krbu. Budou moci ochutnat některé staročeské pochoutky, které hrabata Daunové připravovali svým poddaným vždy na jaře na posilněnou po dlouhé zimě.

„Jednalo se o luštěninovou kaši z hrachu, pohanky, čočky ochucené kořením a trochou slaniny. Pro děti budeme připravovat lívance a bramborové placky s povidly a škvarkovou pomazánkou. Prohlídka paláce bude ozvláštněna velikonoční výzdobou. Děti budou na hradě hledat na základě uschovaných indicií zlaté vejce. Daunové své poddané takto hostili několikrát do roka, například na podzim na Dožínky - kdy na palouku nad hradem uspořádali bohatou hostinu a narazili několik sudů piva a vína,” dodal kastelán.

Na Mezinárodní den památek a sídel 18. a 19. dubna tu nabídnou návštěvníkům zdarma mimořádnou prohlídku hradní kaple s výkladem průvodce. K vidění bude zblízka slavná Bítovská Madona z počátku 14. století a originální dosud nerestaurované kulisy pašijových her. Začátek prohlídek v 10 – 12 – 14 hodin.

V tyto dny bude okruh č. IV. Vstup do hradu – prohlídka nádvoří, velké hradní zahrady (bez průvodce) rovněž zdarma.

Hrad Bítov

První písemná zmínka o hradu Bítov pochází ze zakládací listiny kapituly ve Staré Boleslavi (roku 1046). Byl založen knížetem Břetislavem I. jako pevnostní linie hradů chránících česko-rakouskou hranici. 

Po vymření Přemyslovců změnil hrad majitele ještě několikrát. Stává se lichtenburskou residencí, majetkem Fridricha Jankovského z Vlašimi a po dlouhém dědickém sporu se dostává do rukou Maxmiliána Františka hraběte Dauna (roku 1755), kdy hrad prochází gotizujícími úpravami včetně interiérů paláce. 

Posledním významným majitelem byl rakouský velkoprůmyslník baron Haas z Hasenfelsu (1841 - 1914), který jako velký milovník zvířat proměnil hrad v jednu z největších zoologických zahrad. Od svých milovaných společníků se často nemohl vůbec odloučit a tak vznikla největší sbírka vycpaných psů a vycpaných přioděných koček a veverek, která inspirovala i mnohé umělce. Lze uvést Janáčkovu Lišku Bystroušku nebo Čapkovo Ze života hmyzu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám