Hlavní obsah

Hračky i oblečení od lidí z Mikulova pomohou dětem v Africe

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulovská městská knihovna společně s lektorem angličtiny Timem Hoggartem se podílela na významném projektu nadace Shalom Maison. Do afrického Burundi Mikulovští zaslali na tři desítky krabic s hračkami a oblečením pro děti.

Foto: archiv Městská knihovna Mikulov

Knihovnice společně s lektorem angličtiny Timem Hoggartem

Článek

Pomoc je určena pro nemocnici ve městě Ruiga, která byla vybudována díky zakladatelce nadace Maggy Barankitse. Ta navštívila Mikulov v květnu letošního roku, a o tíživé situaci ve své domovině informoval při besedě v knihovně.

Do humanitární akce, kterou pak knihovna vyhlásila, se zapojily desítky lidí z Mikulova i okolí a přinesly více jak dvě stě kilogramů hraček a oblečení. „Většina hraček přijde do dětského koutku v nemocnici, kde rodiny čekají i celý den na ošetření. Ostatní věci se pak využijí ve školce, škole a domově pro sirotky zřízeném nadací Shalom Maison,“ řekla Ilona Salajková, ředitelka knihovny.

Speciální balíček podle jejich informací dostane i dívka jménem Claudine, která se narodila s HIV. „Naše kolegyně Dominika jí poslala velmi pěkné věci i bižuterii, protože i když je její osud a život velmi těžký, pořád je dívkou, která se ráda zdobí a pěkně obléká,“ doplnila Ilona Salajková.

„Velmi oceňujeme děti, které se vzdaly svých plyšáků a autíček, maminek, které hračky přebraly a vyčistily, patnáctiletého kluka, který se na základě zprávy o sbírce rozhodl vzdát svých věcí, lidí, kteří vyprali a vyžehlili oblečení,“ poděkovala za všechny organizátory sbírky ředitelka knihovny.

Tim Hoggart doufá, že i když byl humanitární kontejner OSN, který odjížděl z Belgie do Burundi, trochu opožděn, na Vánoce děti dárky od lidí z Mikulova dostanou.

„Mnohokrát děkujeme všem, kteří se do sbírky zapojili, a budeme společně doufat, že udělají radost nejen dětem, ale i dospělým, a že se vše proběhne bez problémů. Oblečeme více jak sto obyvatel a hračky zaplní určitě celou místnost,“ s nadšením sděluje Hoggart, který každoročně v Burundi pomáhá při budování vodovodního potrubí.

Reklama

Výběr článků

Načítám