Hlavní obsah

"Hrabalovskou" inscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede Divadlo Kolowrat

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sérii čtyř repríz inscenace Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede během května v Divadle Kolowrat herecké kvarteto Simona Vrbická, Jiří Bartoň, Kateřina Březinová a Milan Mikulčík. Hru režíroval Jakub Korčák.

Foto: archiv Jiří Bartoň

Protagonisté "hrabalovské" inscenace Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet.

Článek

První představení pro školy bude uvedeno 4. května od 10 hodin, další dvě – určená rovněž pro školy – 17. května, a to v 8.30 a 10.45 hodin, zatímco klasické večerní představení proběhne 21. května od 19 hodin.

Inscenace Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet představuje bohatý a barvitý svět Hrabalových hrdinů aktivní pasivity, v němž se střetává bída všednosti s transcendencí. V mezních a groteskních situacích postavy ve svém pábení neustále experimentují, dostávají se na tenký led a romanticky se radují z přítomnosti. Svými barbarskými vpády naplňují slavné věty filosofů, smějí i pláčou nad smyslem světa a objevují vedle perliček na dně i přesahy svých životů.

V režii Jakuba Korčáka se na scéně objeví herci Simona Vrbická, Jiří Bartoň, Kateřina Březinová a Milan Mikulčík.

Mezi dalšími tvůrci, kteří se na inscenaci podíleli, to jsou například Jennifer Margaret Bailey (scénografie) nebo Zbyněk Matějů (hudba).

„Tohle představení není úplně z ranku těch, u kterých divák může počítat s tím, že se primárně nezávazně pobaví. Kdy předpokládá, že se bude moci odreagovat od myšlení. Hrabalovský text sám o sobě je možná složitější na vnímání a divák musí svojí soustředěností spolupracovat. Pokud to ale dokáže a napojí se na herce a jejich promluvy, může být odměněn nádhernými fantaskními vizemi o smyslu života a světa, o schopnosti vnímat malé i velké zázraky v každodennosti,” míní jeden z hereckých protagonistů Jiří Bartoň.

Bez zajímavosti není, že režisér Jakub Korčák je současně i autorem scénáře. Premiéra působivé hry, která volně zpracovává motivy ze známých i méně známých povídek Bohumila Hrabala, proběhla 21. ledna 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám