Hlavní obsah

Hra Like Shakespeare osloví nejen mladé diváky

Novinky, Jaroslav Štěpaník

V květnu loňského roku se českou premiérou hry K-PAX, Svět podle Prota představila divákům v Brně společnost StageArtCz. Její páteří jsou někdejší kolegové z Divadelní fakulty JAMU, přátelé a populární herci Petr Halberstadt a Radim Fiala.

Foto: StageArtCz

Článek

Reprízy se odehrávají každý měsíc, provázeny aplausem zaplněného hlediště Divadla Bolka Polívky. To poskytlo nové divadelní společnosti prostory i nabídku k zajímavé spolupráci. Hra o muži, snad mimozemšťanovi, který znejistí a rozhodí i psychiatra, má osobitým humorem vlastně jistou blízkost ke zdejšímu kmenovému repertoáru – autorským hrám B. Polívky.

StageArt si přeje uvádět moderní, zajímavé, dosud u nás neuvedené hry. Cíleně se chce zaměřit také na tvorbu pro mladé. Zejména jim je určena původní hra Like Shakespeare, která měla premiéru 7. března v deset dopoledne. Divadlo Bolka Polívky totiž zaplnili studenti z několika středních škol, především gymnázií. Pedagogický dozor také, nutný však vlastně nebyl. Pozornost, s níž diváci sledovali devadesátiminutovou hru bez přestávky, hovoří výmluvněji než pochvalná recenze.

Like Shakespeare napsal brněnský dramatik a spisovatel Pavel Trtílek, pedagog JAMU. Velkou osobnost přiblížil jako živou postavu, zbavil ji zaprášené patiny jména z učebnice. Hra má svižné tempo, přibližuje dění v zákulisí divadelní společnosti na pozadí společenských dějů.

Shakespearovy hry se představují pasážemi z několika nejslavnějších. Divák je vtažen do děje, současně získává informaci o díle dramatika, tehdejším divadle a jeho místu ve společnosti. Režie Petra Halberstadta výborně uchopila text, opřít se mohla o výkony herců, pěkně řešenou scénu a kostýmy, působivou hudbu i efekty umocňující atmosféru. S dějem lícovaly vhodně volené videoprojekce.

Like Shakespeare je hrou s didaktickým obsahem, podaným atraktivní formou. Jde o dobrý příklad přiblížení, doplnění a rozšíření učební látky prostřednictvím dramatu, stejně tak o zajímavou nabídku zejména pro střední školy. Inscenace ale osloví a zaujme i diváky, kteří mají maturitu už dávno za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám