Hlavní obsah

Houslový Koncert pro Prahu 5 rozezní Národní dům na Smíchově

Novinky, Luděk Sefzig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 9. června od 19.30 hod. vystoupí PKF – Prague Philharmonia v Národním domě na Smíchově a naváže tak opět na tradici koncertů, jež pořádá ve spolupráci s městskou částí Praha 5.

Foto: archiv PKF

V rámci koncertu vystoupí talentovaná houslistka Barbora Valečková

Článek

Během Koncertu pro Prahu 5 zahraje PKF pod vedením dirigenta Leoše Svárovského skladby Ludwiga van Beethovena, Josefa Suka a Antonína Dvořáka.

„Zájmem Prahy 5 je dlouhodobě rozvíjet a podporovat kulturu, proto se cyklus Koncertů pro Prahu 5 stal naší neodmyslitelnou tradicí. Pořádáme je od roku 2007 a již téměř od počátku spolupracujeme s PKF – Prague Philharmonia, se kterou máme velmi dobré vztahy již od dob, kdy ještě jako Pražská komorní filharmonie měla svoji zkušebnu právě na Praze 5. Ráda bych na koncert pozvala nejen milovníky vážné hudby,” uvedla zástupkyně starosty Marie Ulrichová Hakenová, která nad akcí převzala záštitu.

Sólistkou večera se stane nadějná houslistka Barbora Valečková, která i přes své mládí patří k mezinárodně uznávaným umělkyním. Mimo jiné je historicky první držitelkou prestižní ceny, kterou uděluje AMU svému nejlepšímu studentovi, a čerstvou členkou věhlasné scény Vídeňské státní opery s povinnostmi ve Vídeňské filharmonii.

„Beethovenův houslový koncert je jeden z nejtěžších, ale také nejkrásnějších koncertů, které byly napsány. Přestože Beethoven tuto skladbu napsal velmi prostě, má obrovský vnitřní náboj a dokáže oslovit posluchače všech věkových kategorií a stylových preferencí. Zároveň je vždy výzvou pro interprety, jak to udělat, aby přinesli něco nového, a přesto zůstali věrní zápisu a udělali radost posluchačům,” řekla Barbora Valečková.

Večerem bude provázet vynikající řečník a držitel Křišťálové růže za umělecký přednes Alfred Strejček.

Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji nebo na místě hodinu před koncertem. Předprodej probíhá online prostřednictvím webových stránek www.pkf.cz v sekci Koncerty, v kanceláři PKF – Prague Philharmonia na adrese Husova 7, Praha 1 nebo v Infocentru Prahy 5, Štefánikova 30, Praha 5.

Další informace jsou k dispozici na www.pkf.cz nebo na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám