Hlavní obsah

Houslista Josef Špaček vystoupí na benefici pro Salesiánské středisko mládeže

Novinky, Eva Špačková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 22. února v 19.00 hodin v Salesiánském divadle v Praze-Kobylisích (Kobyliské nám. 640/11, Praha 8) přivítá Salesiánské středisko mládeže sólistu a koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka.

Foto: Radovan Šubín

Josef Špaček

Článek

Delší dobu nebylo jisté, zda se vůbec letos podaří domluvit termín benefičního koncertu pro Salesiánské středisko se sólistou Josefem Špačkem a Smyčcovým kvartetem českých filharmoniků. Kalendář Josefa je totiž přeplněn koncerty nejen v České republice, ale především v zahraničí. Od ledna do dubna bude vystupovat v Maďarsku, Rakousku, USA, Bolívii, Japonsku, Číně, Nizozemsku, Španělsku.

Mladý český houslista Josef Špaček na sebe v minulých letech významně upozornil hned několikrát. Česká mutace časopisu Forbes jej pro jeho úspěchy zahrnula mezi „třicítku nejvlivnějších lidí pod třicet“ a v říjnu tohoto roku Josef Špaček obdržel i nejvyšší ocenění Kraje Vysočina.

Ve čtyřiadvaceti letech se Josef Špaček stal v historii České filharmonie jejím nejmladším koncertním mistrem. V roce 2012 se opět zapsal do historie, neboť se jako první český houslista stal laureátem světově nejuznávanější mezinárodní soutěže Královny Alžběty v Bruselu.

Jako sólista účinkoval na pěti světadílech pod taktovou významných dirigentů. (Spolupracuje s Jiřím Bělohlávkem, Jakubem Hrůšou, Christophem Eschenbachem, Manfredem Honeckem, Jamesem DePreistem, Asherem Fischem, Royem Goodmanem, Eliahu Inbalem, Rossenem Milanovem a mnoha dalšími).

Vystudoval pod vedením renomovaných pedagogů, Idy Kavafianové a Jaime Lareda působících na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii, Itzhaka Perlmana na newyorské Juilliard School a u mnoha dalších. Poslední lednový týden 2016 vystoupí Josef Špaček v Rudolfinu jako sólista pod taktovkou ruského dirigenta Valerije Abisaloviče Gergijeva a za doprovodu České filharmonie předvede houslový koncert D dur op. 61 Ludwiga van Beethovena.

„Jsem moc rád, že se nám nakonec podařilo doladit společný termín benefičního koncertu pro Salesiánské středisko mládeže. Hrajeme zde s kvartetem každý rok, a již tradičně před odletem na turné do Japonska. Na příjemné publikum a rodinnou atmosféru u salesiánů se vždy velmi těšíme. S kolegy s kvarteta máme radost, že můžeme přispět na dobrou věc. A tady je to zvlášť důležité, protože se jedná o děti, o jejich správné životní nasměrování,“ říká Josef Špaček.

Na benefičním koncertě pro Salesiánské středisko mládeže se Josef Špaček představí nejen jako sólista, ale zároveň vystoupí i jako primárius Smyčcového kvarteta českých filharmoniků společně s Milanem Vavřínkem (housle), Janem Šimonem (viola) a Josefem Špačkem st. (violoncello). Na programu zazní díla J. S. Bacha, A. W. Mozarta, E. Ysaÿe, B. Martinů a další.

Na koncertě, jehož výtěžek bude věnován Salesiánskému středisku mládeže na činnost s dětmi a mládeží, se ale nebude jenom hrát. Hudebníci zavzpomínají i na příhody, které zažili na svých cestách po světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám