Hlavní obsah

Houbařská sezóna začíná. Poznejte pestrý a zajímavý svět hub na výstavě v Přerově

Novinky, Romana Nitková
Aktualizováno

V pondělí 3. dubna v přerovské Ornitologické stanici ORNIS zahájila vernisáž výstavu Mykokosmos, v rámci které se dozvíte řadu zajímavých informací z oblasti mykologie, nahlédnete do zákoutí mykologa a můžete se naučit řadu houbařských kulinářských specialit.

Foto: Jitka Hanáková

Vernisáž výstavy MYKOKOSMOS ORNIS Přerov, 3. dubna 2017

Článek

Slavnostní vernisáž, které se zúčastnilo 62 návštěvníků, odhalila nepřeberné množství různých druhů a typů hub v podobě velmi reálných modelů, které pro výstavu připravil mykolog Jiří Polčák. Modely doplňují komentované fotografie reálných hub v místech jejich nalezišť.

Významným hostem vernisáže byl odborník na mykologii Prof. RNDr. Vítězslav Bičík, CSc., profesor v oboru zoologie, který má za sebou velmi úspěšnou celoživotní vědeckou a pedagogickou činnost a v současné době pracuje v mykologické poradně ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Každoročně organizuje výstavu hub na podzimní olomoucké Floře. Jeho jméno je uvedeno v americké Marquisově biografii Who is Who in the World, byla mu udělena Zlatá medaile Univerzity Palackého, medaile MŠMT ČR a medaile univerzit v Uppsale, Brisbane, Kielu a Chulalongkorn univerzity v Bangkoku.

Ke zhlédnutí na výstavě je celkem 90 modelů hub, jejichž příprava zabrala zhruba tři čtvrtě roku. Přesto, že vypadají velice dokonale téměř identicky jako jejich reálné vzory, jsou modely vyrobeny z fasádního polystyrenu. Základní tvar hub byl vyřezán ručně nožíkem nebo skalpelem, následně byly dotvarovány detaily a drobné detaily typu rourky a lupeny výtrusnic Polčák vytavoval nahřátým kovovým hrotem a nakonec vše dobarvil akrylovými barvami podle skutečnosti.

Výsledkem je krásná detailní práce, kdy odpovídá jak tvar, velikost i celkové detailní dotvoření hub včetně nalepeného jehličí, listí stromů, pod kterými se vyskytují, tak i okolní tráva a mech. 

Zajímavé na výstavě jsou zejména modely hub z tzv. „červeného seznamu“, které se u nás dříve vyskytovaly, ale dnes jsou již „nezvěstné“ a jejich znovuobjevení je snem každého mykologa, např. masečník kulovitý a mřížovka červená. Největší vystavenou houbou je skutečný exemplář lesklokorky ploské, umístěný na kmeni stromu. Další specialitou je také exemplář živé hlívy máčkové, který vyrůstá ze substrátu (těžko se pěstuje).

K vidění na výstavě Mykokosmos jsou i zpracované, konzervované houby, které jsou zavařené po jednotlivých druzích, ale návštěvníci je bohužel na místě neochutnají, nicméně mohou navštívit doprovodný program výstavy, kam patří i kulinářská odpoledne s houbami.

Výstavníci nezapomněli ani na právě rostoucí „živé“ houby a k vidění na vernisáži tak byl krásně červeně zbarvený ohnivec rakouský a albín boltcovitky ucha Jidášova.

Výstava Mykokosmos je součástí stejnojmenného výstavního projektu, který dále zahrnuje i bohatý doprovodný program, v rámci kterého se  můžete těšit na přednášky, mykologické vycházky, pravidelné houbařské pondělky, na kulinářská odpoledne a také každoroční oblíbenou Zahradní slavnost. Součástí projektu je i edukační program pro školy a objednané skupiny Pod kloboukem.  

ORNIS je přírodovědné oddělení Muzea Komenského v Přerově, p. o.

Další informace: Jana Kosturová, e-mail: kosturova@prerovmuzeum.cz, tel.581 219 910, Jiří Polčák, tel. 737 716 979 nebo 581 219 910.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám