Hlavní obsah

Hospital Kuks ožil stavebním ruchem jako za hraběte Šporka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tvrzení nadnesené. Ale po letech nečinnosti a v poslední době i pod hrozbou, že jedinečná barokní památka přijde o dotace z Unie, se na areálu i v obci začalo s pracemi. Návštěvní část je v provozu, uvidíte jak barokní lékárnu, tak i hraběcí hrobku a deskový malovaný betlém.

Foto: Vratislav Konečný

na galerii u špitálu stojí proslulé Braunovy sochy Ctností a Neřestí

Článek

Jen do části zahrad a na nádvoří je přístup zapovězen, nefunguje ani zámecký  restaurant.

Projekt Granátové jablko je spolufinacován částkou 453 miliony korun, práce by měly skončit koncem příštího roku. Kuks, německy Kukus, tak se psal za hraběte Františka Antonína Šporka, 1662-1738, (Sporcka), je jednou z nejvýznačnějších barokních památek u nás, ve východních Čechách nepochybně jedničkou. Hrabě, zastánce náboženské tolerance a mecenáš umění, nechal v Kuksu zřídit v letech 1692-1724 rozsáhlý areál. Tehdy postavené lázně na Labi byly jedny z nejvýznačnějších v Čechách, jezdily sem známé osobnosti, podobně to bylo se závodištěm, divadlem, knihovnou.

Kuks proslavila  sochařská výzdoba Matyáše Bernarda Brauna na galerii  před špitálem, ale i v zahradě a v obci.

Knihy Špork vydával ve své tajné tiskárně v Lysé nad Labem, i po nich slídil proslulý  jezuita Koniáš. Hrabě byl kvůli angažovanosti i tiskovinám obžalován z kacířství.

Jenže zájem o Kuks brzy opadl, lázně ještě za hraběcícho života pozbyly hostů, postihly je povodně i požáry. Hrabě zemřel v Lysé, pochován je spolu s dalšími příslušníky rodu v hrobce pod špitálem.

V minulém století Kuks zrovna nebyl v centru zájmu. Sice jsme  Braunovo jméno vytrubovali do světa, ale Karlův most byl blíž a víc na očích.

Velmi špatně dopadl i Braunův Lesní betlém, jenže ten už utrpěl za prusko-rakouských válek a při pozdějších devastačních nájezdech.  Zarůstá mechem, lišejníkem, odrolený, zlomený, kámen by se nad pískovcem ustrnul.

V Kuksu najdete skvěle opravenou uličku roubenek, i malou vinici, která prý dává i přes svou malou výměru skvělé víno. Kvalitní vinotéku najdete v areálu špitálu.

Opravuje se schodiště k bývalým lázním, domy na nábřeží, mezi nimi i proslulá hospoda U Prďoly. Tu zavřeli před dvěma lety.

Na nábřeží bývala ještě začátkem minulého století promenáda, dokonce se tu i tančilo.

Otevřené je stále muzeum veteránů s motocyklem Járy Cimrmana. V Kuksu se finišuje, aby se dohnaly prostoje, a snad tempo neopadne.      

Reklama

Výběr článků

Načítám