Hlavní obsah

Horská služba zachraňovala zraněnou turistku v těžko přístupné oblasti Jeseníků

Novinky, Leona Roháčková

Záchranáře Horské služby Jeseníky ve čtvrtek odpoledne zaměstnal náročný transport sedmatřicetileté turistky. Žena si zranila dolní končetinu v těžko přístupné oblasti Divokého dolu.

Foto: Ilustrační foto HS Jeseník
Článek

Zprávu o ženě, která kvůli poranění kolena není schopna pohybu, dostali záchranáři kolem třinácté hodiny z krizového čísla 112. „Vše bylo komplikované tím, že ani ona, ani její manžel bohužel u sebe neměli mobilní telefon. Museli tedy počkat, až trasou půjdou další turisté a ty poté požádali o přivolání záchrany. Náhodní kolemjdoucí však nesdělili přesné místo, kde se zraněná nachází,“ popsal situaci Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Protože turisté, kteří pomoc přivolali, pokračovali v cestě, byla lokalizace manželského páru ztížena. Do akce se okamžitě vypravilo pět záchranářů HS. Vzhledem k povaze terénu bylo jasné, že transport bude komplikovaný, protože do lokality se nedostane žádná technika, kterou Horská služba používá. Kvůli špatnému počasí nemohli přivolat ani vrtulník Letecké záchranné služby, který by v podvěsu zraněnou transportoval k sanitce. "Turistku jsme po prvotním ošetření odtransportovali přibližně dva kilometry pomocí „rakouského vozíku“ až k sanitnímu vozu," konstatoval Klimeš.

Zároveň přidal apel určený všem návštěvníkům Jeseníků: „Nikdy se nevydávejte do hor bez nabitého mobilního telefonu a nejlépe s uloženým číslem na náš dispečink." Jak ukázala řada úspěšných a rychlých zásahů Horské služby, mobil usnadní řešení jakéhokoliv problému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám