Hlavní obsah

Hororová Pohádka: prokleté místo řádění masového vraha Roubala

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlo a negativní energie proudí polorozbořenými zdmi, rozpadlou střechou, ze sklepa, ze všech zdevastovaných místností usedlosti Pohádka. Na obrovské mýtině zalité sluncem stojí obří buk, pod ním litinový kříž. Pohádka, kde se odehrávaly vraždy, o pár set metrů dál. Je to pouhá sugesce, ale působivá.

Foto: Vratislav Konečný

Rozvalená Pohádka, v roce 2010 ji někdo zapálil.

Článek

Vrah bydlel v Pohádce

Tady bydlel na počátku 90. let minulého století Ivan Roubal, kterého odsoudili za 5 prokázaných vražd na doživotí. Na Pohádce měli zemřít další oběti, klatovský podnikatel a jeho družka. Ti byli viděni naposledy s Roubalem. Věří se, že posloužili jako potrava jeho černých vietnamských prasat. 

Kdo se na vás dívá?

Místo má podivnou atmosféru. Vědomí toho, co se tu před léty událo, vše umocňuje. Prý se tu dějí nevysvětlitelné věci, po návštěvě trpěli lidé nočními můrami, i deprese se vyskytly.

Také jsem tu neměl příjemný pocit. Dojmu, že mě někdo pozoruje, jsem se zbavil až daleko od chalupy.

Proklela místo

V 16. století se tu usadili Panglerovi. Obsadili krásnou louku s dalekými výhledy, v tehdejší době jim ale idyla byla ukradená, měli tu u lesa výbornou pastvinu s potokem. Postupně vznikla malá osada, tři statky. Z nich zbyla usedlost Christlhof, zbudovaný v 19. století, kterému se začalo říkat Pohádka.

Hezké chvíle na pasece skončily v květnu 1828, kdy v nedalekém Strážově vypukl požár. Při něm lehly popelem dvě třetiny městečka. Shořelo 78 domů, požár vznikl ve stavení Terezie Lisnerové, které se na plotně vzňalo máslo, od toho chytnul dům. Oheň se rozšířil velmi rychle.

Hledal se viník – vše hodili na bláznivou kořenářku bydlící poblíž Pohádky. Hodila prý do domu hořící klacek. Lidé na ni měli pifku dávno, byla čarodějnice spolčena s rohatým. Ve Strážově se prý s jejím přistěhováním přestalo lidem dařit, bylo jasné, kdo za to může. Stařenu téměř ubili, doplazila se do Christlhofu, místo proklela a skonala. Mrtvou hodili do její boudy, vše srovnali se zemí. Před smrtí Christlhof proklela proto, že se jí místní nezastali. 

Panglerovi se odstěhovali do Německa, jejich syna někdo zastřelil na prahu domu při návratu z války. Dlouho zůstávalo stavení opuštěno. Na Pohádce se občas někdo zabydlel. Na všechny ale působily negativní jevy, měl se tu ozývat pláč, kvílení, divné zvuky. Rodina, která tu chvíli bydlela, skončila tragicky. Muž se v domě oběsil, žena se pomátla a utekla s dětmi do lesa. Hrůzné události se údajně dějí po půlnoci.  

Oběti prý házel prasatům

V roce 1991 začal Pohádku opravovat nenápadný muž. Chtěl chovat jeleny, nedostal povolení, tak držel aspoň vietnamská prasata, pár koní a drůbež. Ivan Roubal se věnoval mysticismu a okultismu, než se sem přistěhoval, působil u Svědků Jehovových. Dříve neměl se zákonem žádné potíže. Kriminalisté mu dokázali pět vražd, z dalších tří ho podezřívali.

Těla se nikdy nenašla, prý sloužila jako potrava prasat. Tak to měl sdělit svému synovi. Užíval a prodával majetek zavražděných, chytli ho po loupeži v autoservisu. 

Roubala odsoudili na doživotí, ve vězení si permanentně na něco stěžoval, psal dopisy všemožným orgánům. Zemřel v roce 2015. 

K Pohádce vede cesta z Čachrova po modré, u křížku v Bradném po 350 metrech doprava. Dále 2 kilometry neznačeno, přímo Pohádka není značena.

Reklama

Výběr článků

Načítám