Hlavní obsah

Horolezectví v zimě se nevyplatilo mladíkovi v Jizerských horách, vážně se zranil

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská služba v Jizerských horách měla v neděli 15. ledna plno práce s pádem a následným těžkým zraněním horolezce. Byl v nepřístupném terénu a záchranáři s ním ve čtyřech zdolávali půl kilometrový zasněžený svah.

Foto: Horská služba ČR - hscr.cz

Ilustrační foto

Článek

Dva fanoušci horolezectví se vydali v neděli odpoledne do horské oblasti Velkého Štolpichu, kde se rozhodli v zimě a sněhu zdolat místní skálu. Toto místo je podle záchranářů těžko dostupné a problémy činila hlavně cesta zpět se zraněným horolezcem.

Osmadvacetiletý mladík a jeho kamarád zdolávali skálu na úbočí Jizerských hor, když mladík spadl z několikametrové skály a vážně si zlomil kotník. „Jeho kamarád měl u sebe mobil a naštěstí tam byl signál, takže mohl zavolat přímo nám. Vypravili jsme se na místo nehody, ale záchranu zraněného ztěžoval fakt, že se jedná o lokalitu odlehlou a bez přístupových cest,“ popsal zásah záchranářů René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Členové záchranného týmu neměli problém se na místo dostat, horší to bylo na cestě zpět i s poraněným horolezcem. Záchranáři zraněnému zlomený kotník ošetřili, zafixovali a umístili do tzv. vakuové matrace, aby neprochladl a byl lépe připraven na cestu zpět.

Na členitý terén museli členové horské služby využít horolezeckou techniku s pomocí které, a ve čtyřech, dostali mladíka z 600 metrového zasněženého svahu. Teprve tam mohl být mladík naložen na terénní čtyřkolku a odvezen do stanice Horské služby v Bedřichově, kde si ho přebrali záchranáři se sanitkou.

„Skalní útvary na severních svazích pochopitelně lákají horolezce i v zimě. Zvlášť když je zde při vhodných podmínkách možnost tzv. ledolezení. Musejí ale dbát všech zásad bezpečnosti, především za současných klimatických podmínek a v takto nedostupných lokalitách,“ varoval náčelník Mašín.

Reklama

Výběr článků

Načítám