Hlavní obsah

Hornistka Kateřina Javůrková a varhaník Pavel Svoboda představí společný koncertní program

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý 1. dubna se v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí v Praze uskuteční koncert hornistky Kateřiny Javůrkové a varhaníka Pavla Svobody - laureátů Mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara 2013, kteří jsou studenty Hudební a taneční fakulty AMU.

Foto: Pavel Svoboda (archiv)

Pavel Svoboda - úspěšný varhaník, jako sólista vystupuje s orchestry, spolupracuje s Barocco sempre giovane a je také dramaturgem MHF F.L.Věka

Článek

Koncert v sále Martinů Lichtenštejnského paláce bude pražským debutem Kateřiny Javůrkové a Pavla Svobody, kteří navázali uměleckou spolupráci po společném úspěchu v prestižní soutěži a připravují se na sérii koncertů v Česku i v zahraničí.  

Do společného program jsou zařazena díla J. S. Bacha, C. P. E. Bacha (od jehož narození uplyne letos 300 let), G. Ph. Telemanna, ale i novodobé kompozice Petra Ebena, Oliviera Messiaena či Ernsta Krenka.

Kateřina Javůrková začala hrát na lesní roh v devíti letech v ZUŠ Na Popelce v Praze. Ve studiu pokračovala na Pražské konzervatoři, od roku 2011 studuje na pražské AMU u Zdeňka Divokého a Radka Baboráka. Během studií se zúčastnila stáže na Conservatoire Nationale Supérieur de Musique et Danse Paris ve třídě prof. Andrého Cazaleta. 

Je vítězkou několika mezinárodních interpretačních soutěží, například Mezinárodní žesťové soutěže v Brně, v roce 2011 pak Mezinárodní soutěže „Federico II di Svevia“ v Itálii a zároveň absolutní vítězkou Mezinárodní interpretační soutěže lesního rohu v rámci festivalu Moravský podzim. Čerstvým úspěchem Kateřiny Javůrkové je získání 1. ceny a titulu laureáta mezinárodní interpretační soutěže Pražské Jaro 2013. 

Od roku 2009 působí na pozici sólo-hornisty v PKF – Prague Philharmonia, a od ledna 2014 je členem skupiny lesních rohů v České filharmonii. V minulosti byla přizvána ke spolupráci s Orchestre de Paris. Mnoha orchestry je Kateřina oslovována ke spolupráci jako sólistka.

V komorní oblasti působí v dechovém kvintetu Belfiatto kvintet, s nímž získala 3. cenu na 6. Mezinárodní soutěži dechových kvintetů “Henri Tomasi” v Marseille. Vedle Pavla Svobody spolupracuje také s klavíristou Lukášem Klánským.

Pavel Svoboda se hudbě začal věnovat na ZUŠ v Dobrušce, hru na varhany studoval na Konzervatoři v Pardubicích ve třídě Josefa Rafaji a Václava Rabase. Absolvoval roční stáž na Universität der Künste v Berlíně u nizozemského varhaníka Leo van Doeselaara. Nyní studuje Akademii múzických umění v Praze u doc. Jaroslava Tůmy.

Obdržel mnohá ocenění v ČR i v zahraničí. Již po roce studia varhan získal 1. cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě a obdržel Cenu interpretace od Nadace Český hudební fond. Je nositelem 1. ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno, druhé ceny z Mezinárodní varhanní soutěže Petra Ebena a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražského jaro.

Natáčí pro rozhlas i televizi, účinkoval na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí (Německo, Rakousko, Polsko, Slovensko, Španělsko, Francie, Turecko), jako sólista vystupuje s orchestry a spolupracuje se souborem Barocco sempre giovane.

Působí také jako dramaturg - v roce 2011 založil a je uměleckým ředitelem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v Dobrušce.

Společný koncert Kateřiny Javůrkové a Pavla Svobody, jehož začátek je v 19.30 hodin, slovem uvede Prof. Jiří Hlaváč, pořadatelem je Hudební a taneční fakulta AMU.

Reklama

Výběr článků

Načítám