Hlavní obsah

Hornický skanzen ve Vinařicích zve na Den Středočeského kraje

Novinky, Jan Klanica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O státním svátku 28. října se uskuteční v areálu hornického skanzenu ve Vinařicích u Kladna Den Středočeského kraje s bohatým programem nejen pro děti.

Foto: Jan Klanica

důl Mayrau

Článek

Bývalý důl Mayurau leží asi 1 km od Kladna v obci Vinařice. Nalezneme zde skanzen hornictví, jedná se o skanzen druhu posledního dne, to znamená, že v areálu dolu jsou exponáty zachovány tak, jako by těžba uhlí skončila včera. 

Jsou zde k vidění jednotlivé provozy dolu, dopravní technika a model důlní štoly při těžbě uhlí. Je zde i dochovaný těžní stroj od firmy Ringhoffer důlní jámy Mayrau. Dříve byl na parní pohon a dnes ho při prohlídce návštěvníkům pohání stlačený vzduch.

V prostorách dolu uvidíte i díla avantgardních umělců a pravidelně se v prostorách skanzenu konají různé výstavy. Prohlídka s průvodcem trvá asi 2 hodiny. Dnes skanzen spravuje Sládečkovo muzeum v Kladně.

Z historie dolu

V dole Mayrau se těžilo černé uhlí v letech 1874 až 1997. Samozřejmě jako všechny doly na Kladensku i tento důl byl hlubinný. Od pamětníků jsem slyšel, že v začátcích těžby uhlí na Kladensku chodili horníci do práce pěšky i několik kilometrů a po skončení směny se umyli při cestě domů v potoce. Důl Mayrau byl pojmenován po předsedovi správní rady Pražské železářské společnosti, Kajetánu Mayerovi.

Ve čtvrtek 28. října se pod záštitou Středočeského kraje v hornickém skanzenu uskuteční zábavný program, soutěže pro děti, čtení havířských pohádek a od 14 hodin vystoupí country kapela.  

Slavnostní zahájení je od 10 hodin a vstup do skanzenu na státní svátek je zdarma. Po dobu akce budou otevřeny expozice skanzenu a je pamatováno na občerstvení a drobný prodej v areálu.

Ke skanzenu zájemce zaveze autobusová linka č. 99 z Náměstí Svobody - jízdní řády na webu ČSAD KLADNO.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám