Hlavní obsah

Hornická poliklinika v Ostravě vyšetří zájemcům hladinu cukru v krvi

Novinky, Radka Miloševská

Nadváha, špatná životospráva, nedostatek pohybu i rodinná anamnéza mohou stát za onemocněním diabetem. Krevní tlak a hladinu cukru v krvi si mohou nechat bezplatně změřit zájemci v pátek 15. listopadu od 7 do 10 hodin v rámci akce Den prevence diabetu, který pořádá Hornická poliklinika v Ostravě.

Foto: archiv Agel

Preventivní akce proběhne v pátek 15. listopadu ve vstupních prostorách Hornické polikliniky v Ostravě, a to v čase od 7 do 10 hodin.

Článek

Preventivní vyšetření na cukrovku, onemocnění charakteristické výskytem nadměrného množství cukrů v krvi, budou moci zájemci absolvovat zdarma.

„Lidé k nám mohou přijít bez objednávky i bez doporučení lékaře. Je vhodné dostavit se nalačno pro maximální výtěžnost a přesnost vyšetření. Odběr kapilární krve získáme vpichem tenké jehly neboli lancety do vnějšího okraje špičky prstu, kdy jde o minimálně bolestivý výkon. Vzorek krve naneseme na testovací proužek a po několika vteřinách vidíme na displeji glukometru výslednou hodnotu glykémie. Příznaky, které mohou napovědět, že je hladina cukru v krvi dlouhodobě zvýšená, bývají zejména časté močení, nedostatek energie, úbytek váhy a nadměrná žízeň,“ upozorňuje Alena Křížáková, hlavní sestra Hornické polikliniky.

Měření krevního tlaku a hladiny cukru v krvi jsou určeny jak lidem, kteří jsou jen zvědaví na svůj zdravotní stav, tak i všem, které trápí jakékoliv obtíže a návštěvu lékaře zatím odkládali.

Diabetes 2. typu je dnes z pohledu medicíny brán jako civilizační choroba, která bohužel postihuje více než 12 procent celosvětové populace a souvisí se sníženou citlivostí těla na inzulin vyprodukovaný slinivkou.

„Ta sice produkuje dost nebo až nadbytek inzulinu, avšak tělo je vůči vlastnímu inzulinu „rezistentní“ a nedokáže ho adekvátně využít. Proto je základem léčby diabetu 2. typu dieta, redukce hmotnosti a přiměřená fyzická aktivita. Pokud tato změna není dostatečná, pak přistupujeme k farmakoterapii. Pokud slinivka dlouhodobě produkuje nadbytek inzulinu, může dojít k vyčerpání schopnosti tvořit inzulin a dojde k nutnosti inzulin tělu dodávat podkožní aplikací,“ popisuje Alena Křížáková.

Doplnila, že pokud se zachytí diabetes v mladistvém věku, pak se většinou jedná o diabetes mellitus 1. typu, který vzniká v důsledku vrozeného postižení slinivky, která není schopna produkovat potřebné množství inzulinu.

Prevence onemocnění diabetes 2. typu začíná snižováním rizikových faktorů, k čemuž ideálně přispívají aktivity jako svěží chůze, tanec, plavání nebo jízda na kole.

„Prevence je zcela zásadní pro zachování dobrého zdraví. Diabetes může postihnout každého. Lidé diabetes, stejně jako například vysoký krevní tlak, podceňují, nebo jim jen chybějí informace. Pokud se však tato onemocnění adekvátně a včas neléčí, mohou nastat vážné zdravotní komplikace, které mohou být invalidizující, dokonce až smrtelné. To se snažíme naší pravidelnou preventivní akcí změnit,“ dodala Alena Křižáková.

Preventivní akce proběhne v pátek 15. listopadu ve vstupních prostorách Hornické polikliniky v Ostravě, a to v čase od 7 do 10 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám