Hlavní obsah

Hořická výstava Fenomén Igráček představí novinky letošního roku ze světa hraček

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Fenomén Igráček proběhne v Městském muzeu v Hořicích od 12. března do 12. dubna. Bude výjimečná vystavenými figurkami v podobě Napoleonova kuchaře a jeho ošetřovatelky, ale i hořické sousedky paní Líčkové, která připomene legendu o původu slavných hořických trubiček.

Foto: EFKO-karton s.r.o.
Článek

„Hořické muzeum prošlo v letech 2017–2019 celkovou rekonstrukcí. Stálá expozice, nazvaná Od kamene k soše, seznamuje příchozí se zdejší bohatou sochařskou a kamenickou tradicí a díky množství interaktivních prvků je zábavná a poučná pro malé i velké návštěvníky,“ informovala PhDr. Oldřiška Tomíčková, odborná pracovnice a zástupce ředitele muzea.

„A proč jsme se rozhodli pozvat Igráčka do Hořic? Je to jedna z prvních výstav v našem zrekonstruovaném muzeu a chtěli bychom oslovit návštěvníky všech věkových kategorií, protože veselé figurky s historií se líbí nejen dětem, ale rádi si přijdou zavzpomínat i jejich rodiče a prarodiče. Oslovit chceme také školy a školky v našem městě i v širokém okolí. Přijeďte si prohlédnout Igráčka, a také ochutnat naše sladké trubičky. Hořice jsou nazývané městem kamenné krásy a jsou známé množstvím krásných soch a pomníků, první sochařsko-kamenickou školou, slavnými motocyklovými závody a také krásnou okolní přírodou. Výlet k nám určitě nezklame,” uvedla PhDr. Oldřiška Tomíčková.

Hořické trubičky jsou tradiční pochoutkou, jejichž historie je spojena s francouzským generálem a císařem Napoleonem. Podle legendy koncem roku 1812 se do Hořic zatoulala skupinka zubožených a hladových mužů z Napoleonovy armády, vracející se z ruského tažení. Uprchlíků se tehdy ujali hořičtí sousedé a jeden z nich, sám Napoleonův kuchař, věnoval z vděčnosti sousedce Líčkové recept na výrobu císařovy oblíbené pochoutky - sladkých trubiček.

Tajemství výroby se v rodině dědilo z pokolení na pokolení a trubičky se vyráběly pro rodinné slavnosti i na příležitostné dary až se začalo s výrobou podnikat. Nejslavnějším výrobcem byl cukrář Karel Kofránek, který se kolem roku 1880 do rodiny přiženil. Kofránek díky své podnikavosti dovedl výrobu trubiček až na samý vrchol a jeho trubičky byly známé po celém světě.

„V Hořicích se mohou návštěvníci těšit na originální Igráčky ze 70. a 80. let minulého století. Budou k vidění v původních krabičkách a zastoupeni budou např. horníci, paní učitelka a samozřejmě úplně nejstarší Igráček zedník, který vznikl v roce 1976,“ dodala Mgr. Věra Stojarová, kurátorka výstavy.

Návštěvníci výstavy v Hořicích uvidí ukázku výroby figurky, seznámí se s historií i současností oblíbené české hračky. Hořická výstava bude výjimečná vystavenými figurkami Igráčků v podobě Napoleonova kuchaře a jeho ošetřovatelky, hořické sousedky paní Líčkové, která připomene legendu o původu slavných hořických trubiček. Originální figurku Igráčka speciálně pro tuto výstavu graficky zpracoval Miroslav Svoboda.

Putovní výstavu připravil český výrobce her a hraček, firma EFKO-karton s.r.o., která Igráčka vyrábí, ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně, ve kterém před lety vznikla, a Inspirací Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám